Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “The Kiss”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Γιατί πάντα, μέσα από την Τέχνη μπορούσα να εκφραστώ.
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Από τα θέματα που με απασχολούν, από τις έννοιες και τις σημασίες που βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα, από τη καθημερινή προσωπική και κοινωνική ζωή. Από τις σχέσεις των ανθρώπων και των καταστάσεων.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Είναι δύσκολο μέχρι να ”σχηματίσω” μέσα μου τον τρόπο που θέλω να εκφράσω αυτό που με απασχολεί και να αποδοθεί με τον ουσιαστικότερο τρόπο. Η υλοποίησή του, όσος χρόνος και κόπος κι αν χρειαστεί, είναι ευκολότερο.
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρη ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Αφήνω τα έργα μου για μερικές ημέρες, μετά τα ξαναδουλεύω ακόμα κι όταν είμαι σίγουρη ότι ένα έργο τελείωσε, το ‘’ξαναπιάνω’’ και συνομιλούμε ξανά. Τις περισσότερες φορές κάτι χρειάζεται, ακόμα κι όταν αυτό γίνει 2-3 φορές το ξανακοιτάζω μετά από ένα μήνα.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Οι καταγγελίες μας, οι διαμαρτυρίες, η καταγραφή όσων μας προβληματίζουν … όλα είναι μια μορφή πολιτικής, που πιστεύω ότι το κάνει η Τέχνη.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα? Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Με επηρέασε θετικά στη δουλειά μου. Ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας και το διάστημα αυτό της καραντίνας, μπόρεσα να δουλέψω ακόμα περισσότερο και να ερευνήσω πεδία σε βάθος.
Αν αύριο το πρωί είχες ραντεβού με την υπουργό πολιτισμού, έχεις να προτείνεις κάποιο πλαίσιο δράσεων για τη στήριξη των καλλιτεχνών;
Για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, που γνωρίζω καλά το χώρο, θα είχα να προτείνω την αγορά έργων και την τοποθέτησή τους σε δημόσια κτήρια και χώρους, όχι μόνο τώρα στη πανδημία, αλλά και σε όλες τις εποχές.
Τα δικαιώματα γενικώς “συστέλλονται” για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνη με αυτό ή θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς «ριζοσπαστισμούς» μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Εμπιστεύομαι την επιστήμη και πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ, όλοι οι επιστήμονες του κόσμου να εμπλακούν σε οτιδήποτε θα ήταν αρνητικό για την ανθρωπότητα.
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Ναι θα υποστήριζα τις καμπάνιες και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων σε μια ισότιμη ζωή.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Η Μαρία Σταμάτη γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1962. Σπούδασε κοντά στον Ryne Bergstrom (καθηγητή Σx. Καλών Τεχνών Γκέτεμποργκ), στο εργαστήρι ζωγραφικής Μ. Βελούδιου και για μικρό διάστημα με τον Κ. Νιάρχο. Έχει παρουσιάσει 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 95 ομαδικές εκθέσεις. Δοκίμια και κείμενά της για την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε πολλά πολιτιστικά περιοδικά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά και τσέχικα και έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων. Έχουν εκδοθεί έξι ποιητικές συλλογές της. Έχει διακριθεί και βραβευτεί 6 φορές για το έργο της. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εθνικής εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών και της ΕΑΛ. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: Site: www.stamatimaria.gr Email: stamati_maria@hotmail.com