Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “Love is Love”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Θα πω καλυτέρα το γιατί ζωγραφίζω από μικρή. Είναι μία ανάγκη μου, που πρόσφατα αποκωδικοποίησα σαν τρόπο απομόνωσης. Ζωγραφίζω κυρίως για την διαδικασία και για τις ώρες αυτές της «ψυχοθεραπείας», όμως δεν παύω να ευχαριστιέμαι και το αποτέλεσμα.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Σε πρώτο επίπεδο, προσπαθώ να βγάλω ένα συναίσθημα στον θεατή, όποιο αυτός θέλει. Από την άλλη χρησιμοποιώ παλιά υλικά, προσπαθώντας να τους δώσω πάλι ζωή, ίσως μια θέση ξανά σ’ αυτόν τον κόσμο. Αυτά είναι παλιά σκισμένα βιβλία, χάρτες, αλλά και το χρώμα από έναν καφέ που κρύωσε ή ένα κρασί που δεν πίνετε πια.
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Συνήθως λέω ότι κρατάω ένα τύπου ημερολόγιο. Εμπνέομαι από την καθημερινότητά μου, που κατακλύζεται, όπως όλων μας, από διαδικτυακές εικόνες, αλλά και καμμιά φορά «ψεύτικες» συγκινήσεις.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Αυτό που κάνω εγώ, δεν ξέρω πάλι πως θα το πεις, καθώς δεν μ’ αρέσει να του βάζω ταμπέλες, δεν με δυσκολεύει καθόλου. Έτσι και αλλιώς δεν προσπαθώ να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που αυθόρμητα μου βγαίνει.
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρη ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Ποτέ δεν είμαι σίγουρη! Απλά από ένα σημείο και μετά δεν έχω εγώ κάτι άλλο να του δώσω. Τα έργα μου δεν είναι πολύ – δουλεμένα. Αυτό γιατί θέλω να κρατάω την ένταση της στιγμής που μπορεί να έχει μια γραμμή.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Όχι! Ας πούμε ότι και αυτό είναι μια πολιτική έκφραση… δεν ασχολούμαι και δεν ένοιωσα ποτέ την ανάγκη να ασχοληθώ με την πολιτική. Απέχω συνειδητά.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Δουλεύω από πολύ μικρή σε διάφορες δουλειές αλλά κυρίως βοηθούσα όσο σπούδαζα τον μεγάλο μου αδερφό στις επιχειρήσεις του. Επίσης έχω δουλέψει σε ατελιέ διαφημιστικής για 6 χρόνια, όμως από το 2013 διατηρώ το δικό μου δημιουργικό γραφείο που ασχολούμαι με το design.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα τα δούμε όταν κλείσει αυτός ο κύκλος, τι θα θυμόμαστε από αυτό και τι θα μας αφήσει. Ίσως και τίποτα. Είναι δύσκολο για όλους και ο καθένας το βιώνει διαφορετικά, προσωπικά και πριν την πανδημία είχα δημιουργήσει μια προσωπική απομόνωση.
Πόσο συμβάλλει η Τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του «πανδημικού» ανθρώπου;
Σίγουρα συμβάλει η Τέχνη στην συναισθηματική αποκατάσταση αρκεί να την αναζητούμε. Δεν ξέρω πόσοι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ελπίζω να είναι πολλοί.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα; Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Αυτό που μου έμαθε είναι να πειραματίζομαι με κάποια άλλα υλικά που μπορώ εύκολα να βρω.
Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητα σου; Το Lock Down: αφορμή για εσωτερίκευση ή παράγοντας περιορισμού της έμπνευσης σου;
Με αγχώνει να το σκεφτώ μ’ αυτό το τρόπο. Έχω μάθει να είμαι συγκεντρωμένη και λίγο «αποκλεισμένη» και δεν το βάζω στο μυαλό μου σαν στέρηση ελευθερίας. Έτσι και αλλιώς η δημιουργία σε ταξιδεύει και ας είσαι μες το σπίτι. Έχεις μια «ησυχία» να σκεφτείς λίγο παραπάνω.
Πως καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι σε μια περίοδο που οι πωλήσεις έργων Τέχνης είναι σαφώς περιορισμένες; Πως επιβιώνεις;
Ασχολούμαι με το design όπως είπα και πιο πάνω. Εξειδικεύομαι στο σχεδιασμό λογοτύπου, συσκευασίας, καθώς και εικονογραφήσεων.
Τα δικαιώματα γενικώς “συστέλλονται” για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνη με αυτό ή θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς «ριζοσπαστισμούς» μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Θέλω μόνο να πιστεύω ότι είναι μια μπόρα και θα περάσει. Θέλω να μείνω πιο αισιόδοξη σ’ αυτό το κομμάτι. Μπορεί όντως κάτι να κρύβεται πίσω από όλο αυτό, αλλά δεν είμαι σε θέση να το βρω και να το απαντήσω. Μην ξεχνάμε όμως ότι ήδη ζούμε μέσα από την τεχνολογία και τα social media σε έναν κόσμο που προσπαθεί να μας «φυλακίσει».
Ο έρωτας τι θέση έχει κατά τη δημιουργία των έργων σου;
Μόνο ο έρωτας έχει θέση στα δικά μου έργα. Θεωρώ ότι είναι άκρως «ερωτιάρικα». Αν και φτιάχνω σχεδόν πάντα γυναίκες, το ερωτικό υπονοούμενο είναι πάντα μέσα στο βλέμμα ή στο ύφος του πίνακά μου.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Δεν ξέρω τις αρετές αλλά ο σύντροφος σου πρέπει να είναι ο καλύτερος σου «φίλος», να μπορείς να κάνεις παρέα, να γελάς και να περνάς καλά με την προοπτική να είναι για «πάντα».
Συνήθως ο καλλιτέχνης λογίζεται ως άτομο που με ευκολία σπάει τα κοινωνικά στεγανά. Θα μπορούσες να επιλέξεις ως ερωτικό παρτενέρ ένα άτομο του ιδίου φύλου;
Δεν με έχει «τραβήξει» σεξουαλικά το ίδιο φύλο αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχω με την ερωτική ζωή του κάθε ανθρώπου. Ο έρωτας όμως δεν είναι μόνο αυτό… θα μπορούσε να είναι παντού και στις φιλίες μας. Άρα ξεκάθαρη απάντηση δεν έχω.
Σύντομο Βιογραφικο σημείωμα: Η Ρανιώ Σαρρή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τα καλοκαίρια της ανήκουν στην Κεφαλονιά, καθώς από εκεί είναι η καταγωγή της. Ξεκίνησε τις σπουδές μου στο σχεδιασμό επίπλου, συνέχισε με σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο - χρώμα και την γραφιστική. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκινά από τη διαφημιστική εταιρία NEXIT που εργαζόταν για έξι χρόνια δίπλα σε αξιόλογους ανθρώπους στον τομέα της διαφήμισης και των περιοδικών. Συγχρόνως συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις με οπτικό περιεχόμενο, καθώς και στο Red Bull Collective Art, μια έκθεση 2000 επιλεγμένων έργων καλλιτεχνών από 85 χώρες. Από το 2013, ξεκίνησε το δικό της δημιουργικό γραφείο, ένα εργαστήρι εφαρμοσμένων τεχνών. Εταιρική ταυτότητα, εικονογράφηση, συσκευασία και οτιδήποτε μπορεί να είναι ένα δημιουργικό είναι το αντικείμενο της. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: email: info@raniosarri.com sites: www.raniosarri.com / www.raniogallery.com