Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “The Kiss”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Έγινα καλλιτέχνης από εσωτερική ανάγκη. Η δημιουργία τέχνης μου δίνει χαρά, συγκίνηση, παρηγοριά, ανάσα, ελευθερία…Είναι τρόπος ζωής, καθημερινή ανάγκη, απόδραση από την πραγματικότητα, ταξίδι αυτογνωσίας.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Συνήθως δεν δουλεύω στρατευμένα, αλλά νομίζω ότι μηνύματα προκύπτουν ούτως η άλλως.
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Ότι με συγκινεί, πρόσωπα, τόποι, μνήμες, όνειρα, συναισθήματα, χρώματα τροφοδοτούν την έμπνευσή μου, ερεθίζουν εμμονικά την φαντασία μου και «πρέπει» να αποτυπωθούν.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Δύσκολη, κάθε νέο έργο πιστεύω ότι θα ξεπεράσει το προηγούμενο, αλλά συχνά υπάρχει το «ανικανοποίητο».
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρη ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Όταν το έργο είναι σωστό σχεδιαστικά, χρωματικά, συνθετικά και αποπνέει την ατμόσφαιρα που επιθυμώ.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Δεν είναι αυτός ο στόχος μου, αλλά μερικές φορές συμβαίνει να ασχολούμαι με σχετικά θέματα.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Διδασκαλία (ζωγραφική, αγιογραφία, κατασκευές) σε ενήλικες και παιδιά.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Η παγκόσμια πανδημική κρίση επηρεάζει τρομερά τον άνθρωπο. Παντού επικρατεί φόβος, θλίψη, ανασφάλεια, μοναξιά, αποδιοργάνωση. Όλα είναι ρευστά και αβέβαια. Όμως, οι δύσκολες καταστάσεις δημιουργούν μεγάλα πνευματικά και καλλιτεχνικά έργα.
Πόσο συμβάλλει η Τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του «πανδημικού» ανθρώπου;
Μέσα σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε εξ’ αιτίας της πανδημίας η τέχνη αποτελεί μοναδική διέξοδο. Βοηθά στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του ανθρώπου, προσφέροντας ευχαρίστηση, τροφή για σκέψη, ψυχαγωγία.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα? Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Ο εγκλεισμός είναι προϋπόθεση για δημιουργία. Συνεχίζω να εκφράζομαι με διαφορετικούς τρόπους, υλικά και τεχνικές, λάδια, αυγοτέμπερα, κολλάζ, μικτές τεχνικές, κατασκευές, υδατογραφία, ανάλογα με το θέμα και την διάθεσή μου.
Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητα σου;
Σίγουρα με καταπιέζει αλλά όταν έχω όρεξη για δουλειά το προσπερνώ.
Lock Down: αφορμή για εσωτερίκευση ή παράγοντας περιορισμού της έμπνευσης σου;
Αφορμή για εσωτερίκευση και δουλειά.
Πως καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι σε μια περίοδο που οι πωλήσεις έργων Τέχνης είναι σαφώς περιορισμένες; Πως επιβιώνεις;
Δυστυχώς δύσκολα βιοπορίζεται κάποιος από την τέχνη, πόσο μάλλον σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Είσαι ικανοποιημένη από την κρατική μέριμνα για την ενίσχυση των επαγγελμάτων του Πολιτισμού;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστική κρατική μέριμνα για τον πολιτισμό.
Αν αύριο το πρωί είχες ραντεβού με την υπουργό πολιτισμού, έχεις να προτείνεις κάποιο πλαίσιο δράσεων για τη στήριξη των καλλιτεχνών;
Αύξηση κονδυλίων για τον πολιτισμό, δωρεάν ασφάλιση για τους καλλιτέχνες, συνταξιοδότηση με ηλικιακά όρια λόγω της κρίσης του επαγγέλματος.
Τα δικαιώματα γενικώς “συστέλλονται” για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνη με αυτό ή θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς «ριζοσπαστισμούς» μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικής σημασίας, ακόμα και αν τα δικαιώματα «συστέλλονται» προσωρινά.
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη κατάσταση για όλους τους ανθρώπους. Θα στήριζα καμπάνιες για τα δικαιώματά τους και για τον γάμο. Η τεκνοθεσία είναι εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο θέμα, απαιτεί μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Η κοινωνία δεν είναι ώριμη να αποδεχθεί την ομογονεϊκή οικογένεια, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιμετωπίσει αρνητικές καταστάσεις. Όμως είναι προτιμότερο να μεγαλώνει σ΄ενα περιβάλλον που του εξασφαλίζει αγάπη και φροντίδα, παρά σε ίδρυμα.
Ο έρωτας τι θέση έχει κατά τη δημιουργία των έργων σου;
Έρωτας υπάρχει για κάθε έργο μου.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Αγάπη, σεβασμός, ειλικρίνεια.
Συνήθως ο καλλιτέχνης λογίζεται ως άτομο που με ευκολία σπάει τα κοινωνικά στεγανά. Θα μπορούσες να επιλέξεις ως ερωτικό παρτενέρ ένα άτομο του ιδίου φύλου;
Πράγματι οι καλλιτέχνες είναι συνήθως άτομα προοδευτικά, σπάνε τα κοινωνικά στεγανά, αλλά η επιλογή ερωτικού συντρόφου είναι θέμα προτίμησης. Έχω φίλους και φίλες ομοφυλόφιλους ενδιαφέροντες και χαρισματικούς, αλλά δεν είναι επιλογή μου για ερωτική σχέση.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Η Κερασία Τουλιάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Δάσκαλοί της στην ζωγραφική ήταν οι Βρασίδας Βλαχόπουλος, Αντώνης Απέργης και Λάζαρος Λαμέρας. Μυήθηκε στην Βυζαντινή Τέχνη (φορητή εικόνα και φρέσκο) από την Βασιλεία Παπαγεωργοπούλου. Φιλοτέχνησε εικόνες για ιδιωτικές συλλογές και ναούς. Πραγματοποίησε δέκα πέντε ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί, πινακοθήκες, μουσεία. Έχει λάβει μέρος στην ART ATHINA, ART THESSALONIKI, PLATFORMS PROJECT και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το έργο της έγραψαν ο κριτικός τέχνης Δημήτρης Χαρίτος (1996), η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν (2000), οι κριτικοί και ιστορικοί τέχνης Ήρα Παπαποστόλου και Έφη Παπαευθυμίου (2014) καθώς και ο συγγραφέας Λευτέρης Καλοσπύρος (2015). Δίδαξε αγιογραφία και ζωγραφική σε ενήλικες και παιδιά σε εικαστικά εργαστήρια. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του ΣΚΕΤΚΕ, της ομάδας «Ορίζοντας γεγονότων» και «Εν Φλώ». Το 2009 δημιούργησε τον χώρο τέχνης "Kerassia’s Art Gallery" στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς, τόπο καταγωγής της. Έργα της υπάρχουν σε πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: info@kerassiatouliatou.gr