Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “The Kiss”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Είναι ένας τρόπος να εκφράσω τις ανησυχίες μου.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Αν ο καλλιτέχνης δεν έχει τέτοιο σκοπό κάνοντας την τέχνη του τότε δεν είναι καλλιτέχνης και θα πω πως το βλέπω εγώ, για μένα υπάρχουν δύο ειδών καλλιτέχνες αυτοί που εκφράζονται κι αυτοί που εκφράζουν.
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Η σκληρή καθημερινότητα είναι, ή έστω πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις, έχω φτάσει σε σημείο να ζωγραφίζω πολύ και γρήγορα, είναι θέμα εμπειρίας γνώσεων και ικανοτήτων θα έλεγα.
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρος ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Κανένα έργο δεν τελειώνει ποτέ, απλά ο δημιουργός του το υπογράφει όταν διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα τον ικανοποιεί, ο Σεζάν έλεγε αν κάποιος ζωγραφίζει τον εργάτη που πέφτει από την πολυκατοικία πριν φτάσει στο έδαφος νεκρός πρέπει το έργο να έχει τελειώσει, εννοούσε δηλαδή ότι το έργο το δουλεύουμε όλο μαζί, όχι το κεφάλι και μετά το χέρι κι αν έχουμε χρόνο επανερχόμαστε.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Όσοι λένε πως δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Έχω δουλέψει 13 χρόνια ορειχαλουργός.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Η παγκόσμια πανδημιακή κρίση είναι δημιούργημα της νέας τάξης πραγμάτων ένας μεγάλος οικονομικός πόλεμος, ήδη τα πρώτα συμπτώματα αυτού του πολέμου είναι ορατά.
Πόσο συμβάλλει η Τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του «πανδημικού» ανθρώπου;
Η τέχνη είναι απαραίτητη όπως το φαγητό, το νερό και το οξυγόνο.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα? Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Το πρώτο lockdown ήταν αρκετά χαλαρό για όλους μας, εγώ προσωπικά δούλεψα αρκετά.
Πως καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι σε μια περίοδο που οι πωλήσεις έργων Τέχνης είναι σαφώς περιορισμένες; Πως επιβιώνεις;
Η αλήθεια είναι ότι η τέχνη περνά από τα μέσα του 2009 με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την εφαρμογή των μνημονίων. Έρευνα του ΑΠΘ έδειξε ότι οι Έλληνες εικαστικοί είναι οι πιο φτωχοί πολίτες της χώρας. Το 85% είναι ανασφάλιστοι, το 80% δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, τηλέφωνο και το 85% δεν μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες.
Είσαι ικανοποιημένος από την κρατική μέριμνα για την ενίσχυση των επαγγελμάτων του Πολιτισμού;
Πως να είμαι όταν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που μισεί τον πολιτισμό? Αποτέλεσμα να κόψουν το μάθημα καλλιτεχνικών από τα Λύκεια της χώρας.
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Μη βάζετε ετικέτες, νομίζω ότι η καραντίνα επηρεάζει όλους το ίδιο. Φυσικά και θα στήριζα καμπάνιες υπέρ τους. Άλλωστε έχω κολλητούς φίλους και φίλες.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Ο Γιάννης Κομινόζογλου γεννήθηκε στην Αθήνα σπούδασε ζωγραφική και ιστορία της τέχνης στο εργαστήριο του Μ.Βελουδάκη με δάσκαλο το Θόδωρο Πάντο. Το 1983 γίνεται μέλος της εικαστικής ομάδας ΣΥΝ και παίρνει μέρος σε όλες τις ιστορικές εκθέσεις της εποχής. Το 1985 μετακομίζει μόνιμα στη ΣΑΜΟ διδάσκοντας ζωγραφική εικονογραφήσεις βιβλίων και εκθέσεις. Το 2005 προσκεκλημένος στο International festival of art workshop στο Aydin της Τουρκίας παίρνει το πρώτο βραβείο. Το 2007 συνεργάζεται με την ποιήτρια ερωτικής ποίησης Αγγελίνα Ρωμανού και εκδίδουν το λεύκωμα "εις σάρκα μίαν" εκδόσεις Όστρια. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στις 5 Ηπείρους. Τα έργα του μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: email: g.kominozoglou@gmail.com website: https://gkominozoglou.wixsite.com/artist