Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “The Kiss”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Πιστεύω ότι ο λόγος που έγινα τελικά καλλιτέχνης είναι διότι αγαπώ την αισθητική σε όλες της τις εκφάνσεις και το να δημιουργήσω αποτελεί για μένα ανάγκη και διέξοδο στον δικό μου μαγικό κόσμο, σαν λέμε δημιουργώ άρα υπάρχω!
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Όχι απαραίτητα, με εμπνέουν διάφορα πράγματα τα οποία ελκύουν το ενδιαφέρον μου, αλλά πολλές φορές θέλω να τονίσω τη διαφορετικότητα και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με ενδιαφέρουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν διάφορες αναπηρίες, οι οποίες καταφέρνουν να είναι νικήτριες, πανέμορφες και αποτελούν πρότυπο δύναμης.
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Στην πλειοψηφία τους τα έργα μου εμπνέονται από το γυναικείο σώμα, το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον, πανέμορφο είναι πηγή ζωής και δύναμης. Αλλά με ενδιαφέρουν επίσης και διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα κυρίως σε ότι έχουν να κάνουν με τον υπαρξισμό και τη θέση του ανθρώπου στον πλανήτη και στο σύμπαν.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με την κατασκευή σκηνικών για την τηλεόραση και για παρουσιάσεις προϊόντων, έχω κάνει εικονογραφήσεις για περιοδικά, έχω δουλέψει σε αρχαιολογικές ανασκαφές, είμαι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με υπερηφάνεια δηλώνω ότι έχω δουλέψει και ως σερβιτόρα όντας φοιτήτρια!
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Νομίζω το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων επηρεάστηκε βαθιά από την κρίση διότι συνειδητοποίησε κενότητα της ύπαρξης του και την ασημαντότητα του απέναντι στη δύναμη της φύσης. Το μοναδικό εργαλείο του ανθρώπου το οποίο μπορεί να νικήσει είναι η γνώση και κάποιοι είχαν την τύχη να το καταλάβουν αυτό.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα; Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Νομίζω ότι για μένα προσωπικά ο εγκλεισμός είναι η φυσική μου κατάσταση, δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στη ζωή μου πέρα από το ότι μου έλειψε η δια ζώσης επαφή με τους ανθρώπους και η «ψυχοθεραπευτική» βόλτα της εβδομάδας για κρασί – σινεμά με τους φίλους μου.
Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητα σου;
Με πεισμώνει!
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Το θεωρώ αυτονόητο να έχουν όλοι οι άνθρωποι ισότιμη θέση στην κοινωνία και φυσικά να μπορούν να συνάψουν γάμο ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση επιλέξουν με τον άνθρωπό τους. Όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας, καθώς έχω βιώσει η ίδια το θαύμα της γέννησης ενός παιδιού, η ζωή σου αλλάζει ραγδαία και υπέροχα όταν αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή και μόνο τότε για όλους ανεξαιρέτως!
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Σεβασμός, εκτίμηση, θαυμασμός.
Συνήθως ο καλλιτέχνης λογίζεται ως άτομο που με ευκολία σπάει τα κοινωνικά στεγανά. Θα μπορούσες να επιλέξεις ως ερωτικό παρτενέρ ένα άτομο του ιδίου φύλου;
Εννοείται και ότι θα μπορούσα να συνάψω σχέση με άτομο του ίδιου φύλου καθώς θεωρώ τη γυναίκα υπέροχη και μοναδικό πλάσμα και τίποτα δεν θα με εμπόδιζε να το κάνω εφόσον το επιθυμούσα ή το επιθυμήσω.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Η Σοφία Λιάρου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001, φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» ΕΑΠ. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία για την εκπομπή της ΕΤ-3 CINEMANIA και την προώθηση ταινιών στα STER CENTURY CINEMAS στην Θεσσαλονίκη και την εικονογράφηση για το περιοδικό ΚΛΙΚ 231. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη καθώς και ως video-artist στην Αθήνα στο THE LOFT στην ομαδική έκθεση “4 us only not”, στο MΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ “Αρχαίος Ικέτης- Σύγχρονος Πρόσφυγας” με το video “The Concept of Dilion Problem”, στο Petit Paris d’Athenes – το μικρό Παρίσι των Αθηνών με το video “Debris” 2017, στο διαγωνιστικό τμήμα video art του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF με το video “Cages 2018” , στο Video Art Miden στο Fonland digital arts festival και στο 2 nd International Art Forum, Dammam 2019 στη Σαουδική Αραβία με το βίντεο “Tessellation Automata”. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: email: sliarou@yahoo.gr