Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “Love is Love”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Από μικρή μου άρεσε να δημιουργώ, ξεκίνησα από δεύτερα δημοτικού να παίρνω μαθήματα ζωγραφικής. Θεωρώ ανάγκη μου, ηρεμία και ευτυχία να δημιουργώ και να μεταφέρομαι σε ένα δικό μου κόσμο. Μέσα από τα έργα εκφράζομαι και εξελίσσομαι.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Σε κάποια συγκεκριμένα έργα μου με αφορμή κοινωνικά γεγονότα τις ζωής, θέλω εγώ τουλάχιστον να περνώ μηνύματα στο κοινωνικό σύνολο.
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Η έμπνευση μου μπορεί να έρθει από πολλά ερεθίσματα, από μια μελωδία, μια εικόνα, έναν έρωτα , μια απώλεια.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Έχει κάποιες δυσκολίες η απόδοση του σκεπτικού μου πάνω στο καλλιτεχνικό έργο, αρκετά προσχέδια, προβληματισμούς, αλλά έχει και μεγάλη ευτυχία η ολοκλήρωση του.
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρη ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχει μια μικρή αμφιβολία στην τελική φάση του έργου, αλλά όταν νιώθω ότι δείχνω όλο το σκεπτικό μου θεωρώ ότι έχει ολοκληρωθεί.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Δεν εκφράζομαι πολιτικά.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Αρκετές θα έλεγα, έχω δουλέψει σαν τηλεφωνήτρια, σαν γραμματέας, σαν νταντά, σαν διαιτητής goalball (παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με πρόβλημα όρασης ). Τώρα όμως αποκλειστικά σαν δασκάλα εικαστικών και σαν εικαστικός.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Θεωρώ ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την ψυχολογία μας, θεωρώ όμως ότι είναι μια ευκαιρία ώστε να δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό μας, να ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό, να διαβάσουμε, να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας όσο μπορούμε.
Πόσο συμβάλλει η Τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του «πανδημικού» ανθρώπου;
Θεωρώ ότι η δημιουργία και επαφή με οποιαδήποτε μορφή τέχνης πάντα βοηθά, σε μεγάλο βαθμό θετικά στην συναισθηματική ισορροπία.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα; Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Βεβαίως, ήταν μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψω και αλλά υλικά εκτός του καμβά για τα έργα μου. Πειραματίστηκα πάνω σε ξύλο σε πηλό. Θέλησα να δοκιμάσω μεικτές τεχνικές όπως πανιά, σχοινιά, κορμούς από δένδρα μέσα στα έργα μου.
Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητα σου;
Η δυσκολία της εξόδου και η επαφή με φίλους και οικογένεια με επηρεάζει λίγο αλλά επειδή είμαι θετικός άνθρωπος, έχω πολύ χρόνο να δημιουργήσω, μπορώ να εκφραστώ και ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία για να βοηθήσει την επικοινωνία.
Lock Down: αφορμή για εσωτερίκευση ή παράγοντας περιορισμού της έμπνευσης σου;
Δεν έχω νιώσει περιορισμό στο κομμάτι της έμπνευσης μου.
Πως καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι σε μια περίοδο που οι πωλήσεις έργων Τέχνης είναι σαφώς περιορισμένες; Πως επιβιώνεις;
Σαφώς και είναι περιορισμένες οι πωλήσεις. Δουλεύω ως δασκάλα εικαστικών σε παιδιά και ενήλικες.
Είσαι ικανοποιημένη από την κρατική μέριμνα για την ενίσχυση των επαγγελμάτων του Πολιτισμού;
Δεν θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένη.
Αν αύριο το πρωί είχες ραντεβού με την υπουργό πολιτισμού, έχεις να προτείνεις κάποιο πλαίσιο δράσεων για τη στήριξη των καλλιτεχνών;
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δοθεί παραπάνω στήριξη σε όλους τους καλλιτέχνες. Δεν είμαι ειδικός ώστε να έχω να προτείνω κάποιο πλαίσιο δράσεων.
Τα δικαιώματα γενικώς “συστέλλονται” για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνη με αυτό ή θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς «ριζοσπαστισμούς» μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Είναι κάπου στην μέση η άποψη μου, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να προσέχουμε, είναι μια πολύ πρωτόγνωρη συνθήκη όλο αυτό που ζούμε.
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Η άποψη μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να χουν τις ίδιες ευκαιρίες, το να διαχωρίζεις και να κρίνεις ανθρώπους για τις ερωτικές επιλογές, εγώ δεν το δέχομαι. Είμαστε στο 2020 και πιστεύω στην ελευθερία των επιλογών των ανθρώπων. Θα στήριζα καμπάνιες για γάμο και δυνατότητα τεκνοθεσίας.
Ο έρωτας τι θέση έχει κατά τη δημιουργία των έργων σου;
Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης, είναι υπέροχο συναίσθημα και δίνει ερεθίσματα ώστε να αποδοθεί και εικαστικά.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Να υπάρχει σεβασμός, κατανόηση και ηρεμία μεταξύ των συντρόφων. Είναι δύσκολες οι συνθήκες της ζωής που διανύουμε, ειδικότερα τώρα, οπότε μια συντροφική σχέση πιστεύω πρέπει να λειτούργει θετικά και υποστηρικτικά.
Συνήθως ο καλλιτέχνης λογίζεται ως άτομο που με ευκολία σπάει τα κοινωνικά στεγανά. Θα μπορούσες να επιλέξεις ως ερωτικό παρτενέρ ένα άτομο του ιδίου φύλου;
Θεωρώ ότι έχω κάνει τις επιλογές μου.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Η Μαίρη Αρνή εννήθηκε στον Άγιο Στέφανο το 1983. Της άρεσε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία. Το 2003 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών τις Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον κ. Σκυλογιάννη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα χαρακτικής με καθηγητή τον κ. Σαχίνη, καθώς επίσης μαθήματα πάνω στην τεχνική του κοσμήματος, κεραμικής και την τεχνική του decoupage. Η δημιουργία για εκείνη είναι έκφραση συναισθημάτων και μαγεία. Δεν μπορεί να φανταστώ τον εαυτό της χωρίς την δημιουργία.. Από το 2012 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις και μπορεί να βρεθούν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6977227095 e-mail: mairi.arni@gmail.com site: https://maryarni-creations-gr.webnode.gr/