Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “Love is Love”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Δεν υπάρχει μήνυμα στη δουλειά μου με τη συμβατική έννοια, είναι μια έκφραση του εαυτού μου και της ζωής μου. Φαίνεται ότι η μνήμη, εμπειρία, το συναίσθημα κυριαρχεί.. κάποιες εικόνες. Πρέπει να χτίσω μια συνθήκη που απλά δεν ξέρω πως. Το έργο ξέρει. Μια ψυχαναλυτική διαδικασία. Σχεδόν πάντα στίχοι και μουσική. Και έκσταση, όσο αντέχω.. συνεχώς σε διάφορους τόπους και χρόνους. Με άλλα ερεθίσματα..
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Για μένα δεν είναι καθόλου δύσκολο να παράγω ένα έργο. Κάθε συνθήκη μπορεί να συμβάλλει. Κάποιες φορές είναι μέχρι να αρχίσω. Συνήθως η μουσική και η νύχτα με βοηθάνε. Δεν βάζω σχέδια, μόνο υλικά φροντίζω, κάποιες φορές η ακρότητα βοηθά, αυτά που δε θα κάνε ο μέσος άνθρωπος, να σηκωθεί νωρίς να ασχοληθεί με τη γυναίκα του, το παιδί του.. σε μένα δεν υπάρχει, ούτε θέλω, έχω εστιάσει σ’ αυτό που λένε ελευθερία, το ‘χω αναπτύξει. .χωρίς όρια..
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Ο άνθρωπος έχει την τάση αν είναι ενεργός και συνειδητός καλλιτέχνης να επηρεάζεται από τους πάντες και τα πάντα. Είναι σαν τον έρωτα που δεν ξέρεις που θα πας, αν και περισσότερο ασφαλές. Έτσι η τέχνη τώρα βρήκε αυτό το έδαφος. Η απομόνωση πάντα υπάρχει στο έργο. Απλά τώρα βαλλόμαστε με πολύ φόβο και ανασφάλεια. Εκεί στοχεύουν. Έτσι γινόμαστε ακραίοι, εχθρικοί και απομονωμένοι. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί τελικά. Σίγουρα όχι εμάς. Ούτε το έργο. Γινόμαστε ελεγχόμενοι αλλά ταυτόχρονα εκτός ορίων..
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα; Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Χειρότερα και πιο ακραία δε θα μπορούσε να ’ναι, έχασα έναν έρωτα, ίσως αυτόν που ήθελα, άλλαξα κάθε πρόγραμμα, έκανα τη νύχτα μέρα, άρχισα εξοντωτικές καταχρήσεις εκεί που ήμουν σε αποχή, πέρασα περιόδους λοίμωξης με ανάλογα συμπτώματα, ήμουν συνεχώς μέσα αφημένος στην τύχη μου, έχασα κάθε έλεγχο, και ζωγράφιζα συνεχώς.. ήθελα να φύγω, αισθανόμουν ανασφάλεια αλλά ήμουν μολυσματικός. Η ατομική αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Αναγκάστηκα να δω μια άλλη πραγματικότητα που δεν είχε καμία σχέση με το πριν και όποια ισορροπία.. αποσυντονίστηκα κάπου..
Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητα σου;
Η στέρηση των ελευθεριών με γαμάει. Έχω ζήσει τη στέρηση αυτή και κάθε φορά με διαλύει. Είναι σα να μπαίνεις σε μια πρέσα. Να μη μπορείς να αναπνεύσεις. Τελείως αντιδημιουργικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις καταστολής το ξέρουν και το χρησιμοποιούν. Ξέρουν πως. Επιστημονικά. Το εφάρμοσαν τώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Κανονικά το κάνουν μέσω σωφρονιστικών και ενταξιακών δομών. Είστε αφελείς απλά σε άγνοια. Εγώ δεν συνθηκολόγησα ποτέ γιατί έλεγχα και έφτιαχνα την πραγματικότητα μου. Και καλλιτέχνης. Ελευθερία.
Τα δικαιώματα γενικώς “συστέλλονται” για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνος με αυτό ή θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς «ριζοσπαστισμούς» μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ανελεύθερη. Η ψευδαίσθηση και η εκλογίκευση και η σκέψη είναι ανελεύθερη και σκουπίδια. Θέλουν να μας επιβάλλουν, να μας προσαρμόσουν σε ένα πρόγραμμα που δεν υπάρχει. Τελείως φαντασιακό. Γιατί ξέρουν ότι το πνεύμα και η πίστη φτιάχνει πραγματικότητες. Έτσι ξέρουν ότι γι’ αυτό χρειάζεται μίνιμουμ ενάμισι μήνας, όσο μια καραντίνα. Έσπειραν τρόμο και τώρα δουλεύει. Χτυπάνε το ίδιο το αίσθημα της ασφάλειας και της συμπόνοιας και επαφής. Μας αποξενώνουν και μας διαλύουν. Είναι επικίνδυνοι. Οι μόνοι εχθροί. Και γίνεται συντονισμένα και σκόπιμα. Από πουλημένα χαμένα κορμιά.
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω στην κατάχρηση της σεξουαλικότητας εξαρχής ή την παρά φύση έκφραση της. Τη θεωρώ βία και διαστροφή. Ποτέ δεν θα δεχόμουν τη δημιουργία ή υιοθέτηση ανθρώπων για να μεγαλώσουν σε τέτοια πλαίσια. Πιστεύω στη φύση, την ιερή δέσμευση και την αγάπη και αφοσίωση μέσα από επίγνωση, συζυγία, συνύπαρξη. Δεν έχω δει τίποτα παράφυση να οδηγεί σε αίσιο τέλος ή όποια ευτυχία. Δεν λέω ότι το φυσιολογικό το πετυχαίνει. Αλλά μη λέμε βλακείες. Αλλού είναι το θέμα. Αλλά ας κάνουν ο,τι θέλουν. Όπως ο καθένας προσπαθεί. Απλά έχω δει πολλή ανωμαλία. Το σεξ το λιγότερο.
Συνήθως ο καλλιτέχνης λογίζεται ως άτομο που με ευκολία σπάει τα κοινωνικά στεγανά. Θα μπορούσες να επιλέξεις ως ερωτικό παρτενέρ ένα άτομο του ιδίου φύλου;
Όσο μας απασχολεί δεν πιστεύω ότι πραγματικά κολλάμε στο αν οι παρτενέρ μας είναι του ίδιου φύλου, και ακόμα και στο αν δεχόμαστε την ελευθερία τους να επιλέγουν κάτι αντίστοιχο, το θέμα λένε είναι πόσο αντέχουμε και το ‘χω αντιμετωπίσει, μ’ αρέσει, δεν αισθάνομαι μόνο άντρας αλλά απλά είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Δε θα ‘θελα π.χ. να μοιράζομαι τη σύντροφό μου. Έχω ερωτοτροπήσει με άτομα του ίδιου φύλου στο παρελθόν, ίσως έτυχε, αλλά δεν το θεωρώ ως κάτι που θα ‘θελα τώρα, ίσως καλύτερα όχι. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ εύκολα. Ούτε είναι αυτό που θέλω. Αγαπώ τους άντρες αλλά και τις γυναίκες. Είναι διαφορετικοί. Ερωτεύομαι ομοίους.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Ο Ανδρέας Γαβριλιάδης γεννήθηκε 1973 στην Αθήνα και οι σπουδές του είναι: Σπουδές: ΑΚΤΟ Bachelor in fine arts Middlesex University 2001-2004 και TEET (Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (1ος με άριστα) 2007-2013. Εργάζεται στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο όπου έγιναν και τα έργα. Του αρέσει η μόνωση για πνευματικούς λόγους η μουσική από όπου αντλεί έμπνευση. Έχει ασχοληθεί με τη γιόγκα, την ανατολική φιλοσοφία και άσκηση στο σαμανισμο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, την αισθητική και θρησκειολογία, τις πολιτισμικές σπουδές, την πολιτιστική διαχείριση, την ανάλυση ονείρων, την αγιογραφία, τη φιλοσοφία της επιστήμης, συμμετέχει στα πρότζεκτ του ορίζοντ,α γεγονότων και των ενφλω, έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές σε μουσεία και ιδιωτικούς χώρους σε κατά καιρούς συνεργασίες και έχει εκθέσει ατομικά στο Λουτράκι και τη Θεσσαλονίκη. Τα έργα του μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: email: gavriliadisandreas@gmail.com