Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “The Kiss”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Το να γίνεις δημιουργός Τέχνης, είναι ανάγκη ψυχής!!! Δεν το επιλέγεις εσύ!!! Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις τέχνες. Όπως στην ζωγραφική, στην μουσική, στην γλυπτική και σε όλους τους τρόπους έκφρασης Τέχνης, ο καλλιτέχνης έχει την δυνατότητα από τη φύση του να διαγράφει τα δεδομένα. Όλα αυτά δηλαδή που μας έμαθαν. Να αμφισβητεί τα πάντα και να τα ξανά δημιουργεί από την αρχή. Σαν ένα παιδί που δεν του δίδαξαν ακόμα ότι το τραπέζι έχει αυτό το σχήμα, το σπίτι αυτό, η πόρτα αυτό. Εσύ έχεις την δυνατότητα να τα δημιουργήσεις όλα από την αρχή. Αυτή είναι η δύναμη του Καλλιτέχνη!!! Να δημιουργεί από την αρχή. Σαν τον Ισπανό Αρχιτέκτονα Gaudi.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Η δουλειά μου σαν απώτερο σκοπό έχει την πληρότητα ψυχής. Θέλω να γεννά στον θεατή εικόνες για έναν κόσμο καλύτερο. Συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας. Να ευφραίνονται πρώτα τα μάτια και μετά η ψυχή!
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Ο Καλλιτέχνης μπορεί να εμπνευσθεί από οτιδήποτε! Από ένα ηλιοβασίλεμα, ένα τοπίο, μία μορφή, ένα όνειρο, ένα συναίσθημα!
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Ένα έργο μπορεί να τελειώσει σύντομα, αλλά μπορεί να χρειαστεί και μήνες. Ανάλογα με τα υλικά και τις τεχνοτροπίες. Πίνακες μου με πολλά υλικά, χρειάζονται τον χρόνο τους. Το κάθε υλικό έχει την δική του δυναμική και διεκδικεί την υπόσταση του στο έργο. Με γνώση και υπομονή κερδίζει πρώτα τον Καλλιτέχνη, και στην συνέχεια τον θεατή.
Έτσι παίρνουν ζωή, ψηφιδωτά, Πηλός, γλυπτά, σμάλτα, φύλλα χρυσού, πολύτιμοι λίθοι για να δημιουργηθούν έργα με διαχρονική ποιότητα!
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρη ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Ένα έργο κατά την δική μου εκτίμηση, τελειώνει όταν μπορεί να σε ταξιδέψει. Το έργο πρέπει να εκπέμπει μαγεία. Να αιχμαλωτίζει το βλέμμα του θεατή. Τότε μόνο μπορείς να πεις ότι τελείωσε.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Η ζωγραφική μου, απευθύνεται στην ψυχή. Θεωρώ ότι η Τέχνη είναι η τροφή της. Δεν εκφράζομαι συνειδητοποιημένα πολιτικά, όμως μέσα από την Τέχνη εκπέμπονται μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και πολιτικά.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Έχω εργαστεί πολύ στην ζωή μου. Και έχω κάνει πολλές δουλειές. Θυμάμαι παιδί ακόμα, βοηθούσα την γιαγιά μου τα καλοκαίρια σε εποχιακό Ξενοδοχείο στα Λουτρά της Ν. Απολλώνιας που εργαζόταν. Όμως όσα επαγγέλματα κι αν έχω κάνει στη ζωή μου, το πάθος μου ήταν η ζωγραφική. Και ποτέ δεν το άφησα. Ούτε όταν έκανα οικογένεια και παιδιά και οι υποχρεώσεις ήταν τεράστιες.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Νομίζω ότι η Παγκόσμια Πανδημική κρίση, επηρεάζει πολύ ψυχικά και πνευματικά την ζωή κυρίως των νέων ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι έχουν την σοφία, από αυτά που πέρασαν οι ίδιοι και οι προηγούμενες γενιές, ξεριζωμούς, πολέμους, πείνα, φτώχεια, κατατρεγμό. Έχουν άλλη αντίληψη για τα πράγματα! Γι’ αυτούς αυτά που περνάμε σήμερα είναι πταίσματα. Θα πρέπει να μπορούμε να δούμε μέσα από την δική τους ματιά, να κλέψουμε λίγη από την δική τους Σοφία!
Πόσο συμβάλλει η Τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του «πανδημικού» ανθρώπου;
Η Τέχνη είναι η μόνη που μπορεί να δώσει φως στη ζωή μας, να μας βοηθήσει να βρίσκουμε τις ισορροπίες μας. Η Τέχνη είναι η τροφή των αισθήσεων.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα; Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης; Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητα σου;
Κάποτε είχα γράψει ένα τραγούδι, και οι στίχοι του μιλούσαν για έναν φυλακισμένο, που κανείς όμως δεν μπορούσε να εγκλωβίσει το πνεύμα του. Η ψυχή του είχε φτερά, και πετούσε όσο μακριά ήθελε. Κανένας δεσμοφύλακας, καμία φυλακή δεν είχε την δύναμη να του στερήσει την ελευθερία του! Έτσι αισθάνομαι κι εγώ τώρα. Η δική μου απόδραση γίνεται μέσω της Τέχνης μου. Οι δρόμοι διαφυγής είναι εκεί. Αρκεί να τους ανακαλύψουμε!
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Σίγουρα η Πανδημία, βάσει στοιχείων κοινωνικών επιστημόνων, εκτροχιάζει την ζωή πολλών ανθρώπων και ακόμα περισσότερο επηρεάζει τα ΛΟΑΤ άτομα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δέχονται ακόμα μεγαλύτερη καταπίεση από πολλές κοινωνικές ομάδες.
Οι άνθρωποι της Τέχνης πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες. Να βοηθούν όπου μπορούν, και να αφουγκράζονται δυσκολίες των συνανθρώπων τους.
Πως να μην στηρίξεις αρμονικές συμβιώσεις ανθρώπων με γάμο και την δυνατότητα τεκνοθεσίας; Όταν υπάρχει τόση δυστυχία σε ανυπεράσπιστα παιδιά, το να μεγαλώνουν σε μια εστία με αγάπη, θα ήταν γι’ αυτά δώρο Θεού.
Ο έρωτας τι θέση έχει κατά τη δημιουργία των έργων σου;
Το κακό με εμένα, είναι ότι ερωτεύομαι τα έργα μου και στεναχωριέμαι όταν τα χάνω. Μου δίνει όμως ταυτόχρονα χαρά και ικανοποίηση, όταν βρίσκουν στέγη και ανθρώπους που τα εκτιμούν και τα χαίρονται.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Η Κατανόηση, ο σεβασμός και ο θαυμασμός!
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη η Ειρήνη Λαζαρίδου, με σπουδές σε Αγιογραφία και Ζωγραφική για 7 έτη, δίπλα στην Βασιλική Κοντού και Γεώργιο Κορδή. Κατόπιν μελετά Αιγυπτιακό Πολιτισμό και εστιάζει στην Τέχνη των Fagioum. Διδάσκει στο ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για 5 χρόνια Fagioum και μικτές τεχνικές ζωγραφικής. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και άπειρες ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται στο Παλάτι του Doubai, στο Λονδίνο, στην Ιταλία αλλά και Αυστραλία, Γερμανία, Μπαγκλαντές. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: email: lazarini.art@gmail.com Τηλ.: 6979932455