Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “The Kiss”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς τέχνη/γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Από μικρή μου άρεσε να ζωγραφίζω, αλλά δεν υπήρχε ο χώρος και ο χρόνος και το κατάλληλο περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών έκανα τη δική μου οικογένεια οπότε σταδιακά έφτασε η ώρα να έχω τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορώ να ασχοληθώ με αυτό που μου άρεσε πάντα.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Η δουλειά μου δεν έχει σκοπό να περάσει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο, απλά μέσα από τη δουλειά μου θέλω να περιγράψω κάποιες όμορφες στιγμές ή και φυσικές ομορφιές όπως τις βλέπω εγώ.
Πως επιλέγεις ένα θέμα; Από που εμπνέεται;
Εμπνέομαι από μια κατάσταση, από ένα συναίσθημα ακόμα και από μια λέξη.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου τέχνης;
Είναι μια απλή και παράλληλα πολύ σύνθετη διαδικασία. Απλή υπό την έννοια επιλογής ενός θέματος, σύνθετη όμως σε ότι έχει να κάνει με την ανάλυση, τη χρωματική μεταφορά και τη φυσική ολοκλήρωση του.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Σπούδασα Αισθητική και Κοσμετολογία στα ΤΕΙ Αθηνών την οποία και εξάσκησα κάποια χρόνια της ζωής μου. Αργότερα μέσα από κάποιες αναζητήσεις που είχα σπούδασα εναλλακτικές θεραπείες όπως ρεφλεξολογία, ηλεκτροβελονισμό, αγιουρβέδα, θεραπευτική ύπνωση, μάστερ ρέικι και άλλες τις οποίες εξασκώ ακόμα.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Η αόρατη απειλή του κορωνοϊού αλλάζει τις ζωές μας και επηρεάζει την καθημερινότητα μας και την ψυχολογία μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο καθένας καλείται να τις διαχειριστεί προσωπικά. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων μας και γενικά της καθημερινότητας μας επηρεάζουν την κοινωνικοαισθηματική μας κατάσταση. Έτσι εκδηλώνονται έντονα η αγωνία, ο πανικός, ο εκνευρισμός, η ανησυχία, η καχυποψία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η υποτίμηση ή ακόμα και η άρνηση του προβλήματος.
Πόσο συμβάλλει η τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του πανδημικού ανθρώπου;
Η τέχνη πάντα ήταν ένα μέσο για την αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του ανθρώπου. Όλοι έχουμε υποχρέωση να βρούμε τρόπους δημιουργικούς και επικοινωνιακούς. Έχει αποδειχθεί πως οι πιο δύσκολες εποχές ήταν γόνιμες προσκλήσεις για νέες δημιουργίες.
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα; Οδηγήθηκε σε νέους τρόπους έκφρασης;
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός με επηρέασε θετικά θα έλεγα γιατί αναγκάστηκα να ηρεμήσω, να χαλαρώσω απομονωμένη λίγο και να ολοκληρώσω κάποια έργα που τα είχα και λίγο ημιτελή το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν οδηγήθηκα ιδιαίτερα σε νέους τρόπους έκφρασης.
Η στέρηση βασικών ελευθεριών, πως επιδρά στη δημιουργικότητά σου;
Ιδιαίτερα αρνητικά θα έλεγα διότι και μόνο το αίσθημα του περιορισμού μου χαλάει τη διάθεση και μου δημιουργεί ψυχολογικά αδιέξοδα.
Πώς καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι σε μια περίοδο που οι πωλήσεις έργων τέχνης είναι σαφώς περιορισμένες; Πώς επιβιώνεις;
Σε αυτήν την περίπτωση η οικογένεια μου έχει τη δυνατότητα να με στηρίξει οικονομικά χωρίς να επηρεάζονται από τις πωλήσεις έργων τέχνης που όντως είναι περιορισμένες, ως και μηδενικές ακόμα.
Τα δικαιώματα γενικώς συστέλλονται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνη με αυτό η θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς ριζοσπαστισμούς μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Δυστυχώς τα δικαιώματα γενικώς όντως συστέλλονται και με όχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και του κορωνοϊού οδηγούμαστε δυστυχώς σέ μια νέα πραγματικότητα πλήρους ανελευθερίας και μιας γενικότερα νέας κατάστασης η οποία στο μέλλον μόνο αρνητικά θα επηρεαστεί η ανθρωπότητα
Όλα τα ως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στηρίζεις καμπάνιες για τα δικαιώματα τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση, για παράδειγμα, ως άνθρωπος των τεχνών θα στηρίζεις το δικαίωμα σε γάμο; τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Είναι γεγονός ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται γενικότερα σε μεγαλύτερη καταπίεση πέρα από οποιεσδήποτε πανδημίές. Το ερώτημα αν θα στήριζα καμπάνιες για τα δικαιώματα τους είναι πολύ λεπτό διότι κάθε ομάδα που ανήκει στο σύνολο των ΛΟΑΤ έχει μια διαφορετική ιδιομορφία. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το ίδιο η γυναικεία ομοφυλοφιλία επί παραδείγματι με την ομάδα των Τρανς ατόμων. Σίγουρα για κάποιες ομάδες που ανήκουν στο σύνολο των ΛΟΑΤ θα στήριζα καμπάνιες για κάποια δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα για το γάμο ίσως να μην είχα ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως για τη δυνατότητα τεκνοθεσίας αυτό είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα που δε θα ήθελα εγώ να τοποθετηθώ εδώ διότι νομίζω την απάντηση σε αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να τη δώσουν πολύ πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες από μένα σε θέματα ψυχιατρικής και ψυχολογίας.
Ό έρωτας τι θέση έχει κατά τη δημιουργία των έργων σου;
Ο έρωτας είναι τα πάντα, τον συναντάς παντού.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια σχέση θεωρώ πως είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη και η δυνατότητα επικοινωνίας.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Η Christine Abou-Negm γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Λιβανέζο. Είναι ερασιτέχνης ζωγράφος και συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις. Έχει βραβευτεί στο πανελλήνιο διαγωνισμό Φοίνιξ ζωγραφική - αγιογραφία. Σπούδασε Αισθητική και Κοσμετολογία και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες. Είναι μέλος της UNESCO τεχνών λόγου και επιστημών. Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: chnegm@yahoo.gr