Elsa: Το πρώτο εστιατόριο που επισκεφθήκαμε στην Κάλυμνο ήταν το Thrimpi, το οποίο θα το βρείτε στο δρόμο φεύγοντας από το Μασούρι. Η περιοχή γενικά λέγεται Αρμεός, αριστερά σας θα έχετε τη θάλασσα και δεξιά σας θα βρείτε το εστιατόριο. Δεν είναι παραθαλάσσιο, είναι πιο ψηλά, αλλά έχει πολύ ωραία θέα και βλέπετε εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα από εκεί!
Rose: Εκεί συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο. Έναν ακόμη νέο επιχειρηματία με πολλή όρεξη και πολλή καλή φιλοσοφία πάνω στη δουλειά του. Όταν λέμε νέο εννοούμε στην ηλικία, γιατί από εμπειρία ο Κωνσταντίνος έχει αρκετή, καθώς έχει κι άλλο μαγαζί στην Κάλυμνο.
Elsa: Ο Κωνσταντίνος λοιπόν θέλησε να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα του νησιού με γνωστές, σε όλους μας, συνταγές χρησιμοποιώντας όμως σύγχρονες γαστρονομικές μεθοδολογίες.
Για παράδειγμα, ο καπνιστός τόνος καπνίζεται μπροστά σου, καθώς έρχεται σε ένα εντυπωσιακό σκεύος με τον καπνό μέσα και ένα ολόφρεσκο φιλέτο ψαριού.
Όλο αυτό, έτσι όπως το περιγράφουμε, μπορεί να ακουστεί επιτηδευμένο, όμως δεν είναι και γι’ αυτό το τονίζουμε πρώτο πρώτο. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το πιάτο σερβίρεται έτσι και όχι για να δημιουργήσει ένα περιττό εφέ.
Σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις οπτικά, αλλά δεν σταματάει εκεί. Η γεύση του θα σας εντυπωσιάσει, καθώς τα υλικά έχουν συνδυαστεί με τέτοιο τρόπο που δίνουν ένα απόλυτα αρμονικό αποτέλεσμα.
Η σάλτσα ουνάγκι, το σουσαμάκι, το αγριοράπανο και τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό) συνοδεύουν άριστα το υπέροχο αυτό φιλέτο ψαριού!
Rose: Ας τα πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Να πούμε δύο λόγια για το μαγαζί. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο χώρο με λίγα τραπέζια και πολύ υψηλή αισθητική. Με το που θα καθίσετε θα καταλάβετε ότι όλα λειτουργούν αρμονικά, καθώς θα έχετε και οπτική στην κουζίνα του εστιατορίου. Το σέρβις είναι άρτιο και τα παιδιά που εργάζονται εκεί, φροντίζουν ώστε να έχετε ένα όσο το δυνατόν πιο ωραίο γεύμα. Οι επιλογές του καταλόγου είναι αρκετές και ομολογούμε πως, για μία ακόμη φορά, θέλαμε να φάμε τα πάντα. Η Έλσα δηλαδή!
Elsa: Ε μα, συγνώμη βρε παιδιά! Τι να πρωτοδιαλέξεις από παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα, χούμους με ταχίνι από την Κω, γαρίδες σεβίτσε, που όλοι ξέρετε πόσο πολύ λατρεύω το σεβίτσε.
Και στα ζεστά ορεκτικά πάλι δώσαμε τη μάχη μας! Μαστέλο σχάρας, μια παραλλαγή του παραδοσιακού λουκουμά, γεμιστό με φέτα και επικάλυψη από αρωματικό μέλι με ούζο, λάιμ και σουσάμι. Ένα μπουρεκάκι μουσακά, το οποίο ακόμα δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να είναι γιατί το παζαρεύτηκα με το τσιμιτσούρι!
Rose: Από τα κυρίως ό,τι κι αν επιλέξετε είναι σίγουρο ότι θα φάτε καλά.
Μας έκανε εντύπωση το κριθαρώτο με χοιρινό φιλέτο και σάλτσα μαδέρα.
Αρωματικό πιάτο, με ζουμερά κομμάτια κρέας από μαύρο χοιρινό iberico, σιγοψημένο σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες…τι να λέμε τώρα!
Elsa: Να λέμε τώρα ότι δεν με άφησες να το φάω όλο…!
Rose: … αφού πήραμε το φιλέτο αγάπη μου. Πήρες ένα σωρό ορεκτικά και ένα υπέροχο μοσχαρίσιο φιλέτο …θα έτρωγες και το κριθαρώτο;
Elsa: Ναι!
Rose: Παιδιά δεν ξέρω τι άλλο να πω για αυτό το κορίτσι, οπότε θα πω για το φιλέτο που, όπως ξέρετε, εγώ με τα κρέατα το έχω πολύ. Εξαιρετικής ποιότητας κρέας, κομμένο άριστα, ψημένο ακριβώς όπως το ζητήσαμε. Συνοδευόταν από πουρέ πατάτας αρωματισμένο με λαδί τρούφας και λαχανικά σχάρας, που επιλέξαμε εμείς, με πιπεράτη σάλτσα. Πρόκειται για ένα κλασικό πιάτο το οποίο, αν έχουν πάει όλα σωστά, θα το απολαύσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη στο Thrimpi! Φάγαμε ένα υπέροχο φιλέτο. Όλες οι παράμετροι του πιάτου ήταν τέλειες!
Elsa: Ωραία αφού μας είπες εσύ για το φιλέτο, να πω εγώ για το τιραντίτο;
Πρόκειται για μαριναρισμένο ψάρι, οπότε δικαιωματικά -όπως ήδη γνωρίζετε- η σεβιτσοκατάσταση είναι ειδικότης μου!
Πρώτα από όλα μου έκανε εντύπωση η νοστιμιά του ντόπιο ψαριού. Στο πιάτο χρησιμοποιείται ολόφρεσκο ψάρι που προμηθεύεται ο Κωνσταντίνος από τον ψαρά του. Οι κοπές είναι γενναιόδωρες καθώς στο πιάτο θα βρείτε ωραία κομμάτια από φιλέτο του φρέσκου ψαριού μαριναρισμένα σε ζωμό εσπεριδοειδών. Σερβίρεται με σαλάτα πράσινου μήλου και σησαμέλαιο. Αυτός ο τελευταίος συνδυασμός ήταν που απογείωνε την κατάσταση! Η δροσιά από το πράσινο μήλο και η ιδιαίτερη γεύση του σησαμέλαιου, το οποίο είχε μπει στο πιάτο τόσο όσο, θα σας κάνουν να θέλετε να παραγγείλετε δύο τέτοια πιάτα! Μια γεύση μοναδική.
Rose: Βεβαίως να αναφέρουμε και το εξαιρετικό καρπάτσιο που φάγαμε στο Thrimpi. Λεπτοκομμένες φέτες πεντανόστιμου μοσχαρίσιου φιλέτου με βότανα, λαδάκι και λεμόνι. Ένα πιάτο που αγαπάμε πολύ και που, για μία ακόμη φορά, το φάγαμε στην Κάλυμνο εξαιρετικά εκτελεσμένο.
Elsa: Η τρίτη εκδοχή στο μοσχαράκι, που δοκιμάσαμε, ήταν το τσιμιτσούρι. Μια απίθανα ψημένη πικάνια με σάλτσα αρωματικών βοτάνων. Απλή, ανεπιτήδευτη, συνταγή που σου επέτρεπε να γευτείς το εξαιρετικής ποιότητας κρέας.
Rose: Να τονίσουμε πως ήταν το τρίτο πιάτο μοσχαριού που έφαγε η Elsa που γκρίνιαζε πριν που δεν έφαγε και το χοιρινό κριθαρώτο…!
Elsa: Μα τι σχέση έχει το μοσχάρι με το χοιρινό βρε μάτια μου;
Βεβαίως να φάμε και τρία και τέσσερα πιάτα μοσχαριού, αλλά ένα ωραίο χυλωμένο κριθαράκι, μελωμένο με το λιπάκι του iberico …τσσς…όσο το σκέφτομαι …έπρεπε να πατήσω πόδι… να ρίξω το χέρι στο τραπέζι βρε αδερφέ…! Να σου πω: «γυναίκα, θα φάω όλο το κριθαρώτο…!!!»
Rose: Και μετά θα γκρίνιαζες που έφαγες πάλι όλο τον κατάλογο…
Elsa: Άρα;
Rose: Τι άρα;
Elsa: Άρα πρέπει να ξαναπάμε!
Rose: Αυτό μάλιστα! Βεβαίως να ξαναπάμε.
Είναι ένα εστιατόριο που μας άρεσε πολύ.
Ωραίος κόσμος και ωραία ατμόσφαιρα σε προδιαθέτουν ότι θα φας καλά.
Τέτοια μαγαζιά είναι οι άσσοι στις διακοπές σου.
Elsa: Ξέρεις ότι το δείπνο σου θα έχει ένα επίπεδο. Επιπλέον ο Κωνσταντίνος έχει μια πολύ ενημερωμένη λίστα κρασιών, με ετικέτες Ελληνικού αμπελώνα. Θα συνδυάσετε το φαγητό σας με το κατάλληλο κρασί!
Rose: Δεν έχουμε να σας πούμε παραπάνω πράγματα. Το Thrimpi είναι από τα εστιατόρια στην Κάλυμνο που σας προτείνουμε με κλειστά μάτια.
Elsa: Θα με πας να φάω κριθαρώτο;
Rose: Θα σε πάω αγάπη μου, λύσσαξες…!