Συνέντευξη στο πλαίσιο της Εικαστικής Έκθεσης “Love is Love”
στη #Rest@rt Cultural Platform
για το
———————————————————————————————-
Γιατί δημιουργείς Τέχνη/ γιατί έγινες καλλιτέχνης;
Από πολύ μικρή, περίπου στα 6 θυμάμαι πως άρχισα να ζωγραφίζω κάτι οικείο του σπιτιού μας, κι αργότερα φανταστικές γυναικείες φιγούρες. Σε όλη την διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων, ήμουν πάντα αυτή που στόλιζε το χώρο με ζωγραφιές, τα τζάμια με εποχιακά σχέδια, ώσπου αφού παρακολούθησα έφηβη μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής συνειδητοποίησα πως είναι το μόνο πράγμα που με ελευθέρωνε. Που με έκανε να νοιώθω σημαντική, και που λόγω κλειστού χαρακτήρα, να επιβιώνω από διάφορες δύσκολες καταστάσεις της ζωής μου, με δυναμισμό και δημιουργικότητα. Στην ενήλικη ζωή μου έως και τώρα νοιώθω πως παρ’ όλες τις άλλες σπουδές μου και ενασχολήσεις μου, είμαι μια γνήσια αυθεντική δημιουργός- εικαστικός, αφού έχω στα σκαριά πάντα διάφορα Project να ζωγραφίσω, έμπνευση και παραγωγικότητα. Είναι ο κύριος σκοπός της ζωής μου.
Η δουλειά σου έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο;
Φυσικά και ναι! Ζωγραφίζοντας, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, προσπαθώ να γίνομαι ένα φωτεινό παράδειγμα ελπίδας, ανθεκτικότητας και αντίστασης μέσω των έργων μου. Αυτό το θεωρώ φυσική επέκταση του χαρακτήρα μου. Μέσω όσων δημιουργώ, επικοινωνώ με τον άνθρωπο, του θυμίζω τον προορισμό του, του τονίζω την πνευματικότητα και θετικότητα σκέψης της δημιουργίας του και υποστηρίζω την θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων και της Τέχνης. Για μένα η Ζωγραφική γενικά (μαζί με την Επιστήμη και τα Παιδιά), συντελεί στην διατήρηση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, και της σωστής κοινωνικοποίησης του ανθρώπου, παρ’ όλες τις οικονομικές και υλιστικές βίαιες παρεμβάσεις της εποχής μας. Ακόμη και στις «τρίτες χώρες»… παράγεται και συνεχίζεται ο Πολιτισμός, μόνο μέσω της Τέχνης!
Πώς επιλέγεις ένα θέμα; Από πού εμπνέεσαι;
Αφού πέρασα μεγάλο διάστημα αναπαράγοντας την Φύση, παρατηρώντας τους ανθρώπους, κατέληξα πως θα πρέπει με υπευθυνότητα ένας δημιουργός να φτιάχνει έργα που θα έχουν την δική του σφραγίδα. Δύσκολο, μιας και δεν υπάρχει πια παρθενογένεση. Όμως, πιστεύω πως όσα ασχολήθηκα αφορούν μεν πάλι τον άνθρωπο και τη Ζωή, μα σε πιο ειδικές πτυχές τους. Εμπνέομαι από την ύπαρξη του Ανθρώπου, κι όσα τον αποτελούν. Τον Έρωτα, Εμπνέομαι από τον Μικρόκοσμο και τις ασθένειες που κατακλύζουν το ανθρώπινο σώμα (π.χ. Διαβήτης), τις έννοιες της γλώσσας μας, ζωγραφίζω -αν και με απλή απεικόνιση- συμβολικά. Θέλω κάθε φορά που θα φτιάξω κάτι νέο, να το βλέπω και μέσα από τα μάτια του θεατή. Λειτουργώ απλά. Μα ζουμάρω στα θέματα που επιλέγω θέλοντας να τα κάνω αισθητά. Το ΧΑΒΙΑΡΙ π.χ. αποτελεί τα τελευταία χρόνια πηγή έμπνευσής μου (παρακινούμενη από την εννοιολογία του επιθέτου μου), που με έρευνα, ενασχόληση και δουλειά, την έχω προάγει σε όλο τον ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που έχει απαρχές από την χαμηλότερη πρωτόγονη μορφή της αλλά μπορεί ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ να φτάσει στις ανώτερες μορφές του. Μέσω του ανθρώπου και των επιτευγμάτων του στον Κόσμο.
Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής ενός έργου Τέχνης;
Θεωρώ πως από την σύλληψη ενός έργου έως την τελική του πραγμάτωση και μορφή, μεσολαβούν πολλά στάδια και επίπεδα. Όχι απλά τεχνικής φύσεως. Είναι κατ εμέ, ένας μικρός ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ!
Πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι σίγουρη ότι το έργο σου έχει τελειώσει και μπορεί να εκτεθεί;
Σχεδόν ποτέ… Πάντα σχεδόν, όσο κι αν μένω ικανοποιημένη από ένα έργο μου, βρίσκω στοιχεία- σημεία τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν σωστότερα.. πιο όμορφα.. Δεν τα διορθώνω ποτέ. Προχωρώ στο επόμενο.
Θεωρείς ότι εκφράζεσαι πολιτικά μέσα από την Τέχνη σου;
Εφόσον σχεδιάζω- ζωγραφίζω πάντα με ένα σκεπτικό ή μια έμπνευση που δημιουργεί έργα με συνοχή, και ο συνήθης στόχος μου είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΝΑΙ, εκφράζομαι και ως πολιτικό όν. Όχι πολιτικοποιημένα.
Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει εκτός από το να είσαι καλλιτέχνης;
Σπούδασα και εργάστηκα ως ιδιαιτέρα γραμματέας, ξεναγός στην ΔΕΘ, Νηπιαγωγός, Θεολόγος. Εποχιακά δε, μάζεψα βδέλλες, καπνά, ροδάκινα. Όλα πιστεύω τα ήθελα και παιδεύτηκα, για να έχω περισσότερες γνώσεις για την ζωή και τον άνθρωπο. Για ότι ζωγραφίζω να γνωρίζω σφαιρικά τα πράγματα, όχι μόνον τεχνικά.
Η παγκόσμια πανδημική κρίση, πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι επηρεάζει ψυχικά και πνευματικά τον σύγχρονο άνθρωπο;
Πολύ!
Πόσο συμβάλλει η Τέχνη στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας του «πανδημικού» ανθρώπου;
Περισσότερο από όσο πιστεύουν πολλοί! Αφού ο άνθρωπος αποτελείται από ένα υλικό σώμα και ένα άυλο πνεύμα, ευτυχώς η Τέχνη καταφέρνει να επικρατήσει των υλικών δυσάρεστων αποτελεσμάτων της σκληρής επιβολής τέτοιων καταστάσεων- πρωτόγονων αλήθεια-!
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός πως επηρέασε την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα? Οδηγήθηκες σε νέους τρόπους έκφρασης;
Και ναι και όχι! Συνέχισα να δημιουργώ όσα ήθελα και δεν προλάβαινα λόγω κι άλλων υποχρεώσεών μου στο σπίτι, την οικογένεια. Ολοκλήρωσα μισά έργα μου, παρήγαγα νέα που είχα κατά νου, δημιούργησα περισσότερες επιλογές για περισσότερες Ομαδικές εκδηλώσεις στο μέλλον. Η επικοινωνία έγινε βέβαια πιο έμμεση, μέσω του Διαδικτύου, μα δυνάμωσε!
Πως καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι σε μια περίοδο που οι πωλήσεις έργων Τέχνης είναι σαφώς περιορισμένες; Πως επιβιώνεις;
Ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός, βασίστηκα πάντα και βασίζομαι κυρίως, σε όσα έπαιρνα από την βασική δουλειά μου, παρόλο που στις πολλές Ατομικές και Ομαδικές εκθέσεις που είχα, είχα και επιτυχία εμπορική.
Τα δικαιώματα γενικώς “συστέλλονται” για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Είσαι ιδεολογικά σύμφωνη με αυτό ή θεωρείς πως πρόκειται για παγκόσμιους κυβερνητικούς «ριζοσπαστισμούς» μιας νέας ανελεύθερης πραγματικότητας;
Νοιώθω ανημέρωτη, με παραπληροφόρηση. Σίγουρα θέλω να προστατεύομαι, μα δεν βλέπω κάτι που να μπορώ να εμπιστευτώ. Φοβάμαι πως ναι, πρόκειται για… καταστολή των ανθρωπίνων κοινωνιών.
Όλα τα έως τώρα στοιχεία των κοινωνικών επιστημόνων δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπόκεινται μεγαλύτερη καταπίεση εν μέσω πανδημίας. Θα στήριζες καμπάνιες για τα δικαιώματά τους προκειμένου στην επόμενη πανδημική κατάσταση να βρίσκονται σε μια κάπως πιο ισότιμη κατάσταση; για παράδειγμα ως άνθρωπος των τεχνών θα στήριζες το δικαίωμα σε γάμο;τη δυνατότητα τεκνοθεσίας;
Θα στήριζα κάποιες θέσεις τους, χωρίς καμμιά ρατσιστική διάθεση. Σέβομαι κάθε τι διαφορετικό, πόσο μάλλον σε ανθρώπους. Ναι, θα στήριζα το δικαίωμα σε γάμο τους. Την ελευθερία και την αλήθεια τους στη ζωή. Ωστόσο, στο θέμα της τεκνοθεσίας, θεωρώ δεν υπάρχει το απόλυτο σωστό! Αν και θεωρώ πως είναι πιο αρμονικό και ισορροπημένο οι γονείς να ανήκουν στα δύο γνωστά φύλα, λόγω κοινωνικών ρόλων, έχω δει απαίσιους γονείς ετερόφυλους. Εξαρτάται λοιπόν από ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ. ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΟ.
Ο έρωτας τι θέση έχει κατά τη δημιουργία των έργων σου;
Μεγάλη και κεντρική θέση, θα έλεγα. Έρωτας για τη Ζωή.. για την Φύση.. με όλες τις προεκτάσεις του! Για μένα αποτελεί το μόνο λόγο για ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΑΡΜΟΝΙΑ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι 3 σημαντικότερες αρετές σε μια συντροφική σχέση;
Κατανόηση, ειλικρινής διάλογος, ερωτική πίστη με βάση όμως κοινά στοιχεία των δύο (χημεία).
Συνήθως ο καλλιτέχνης λογίζεται ως άτομο που με ευκολία σπάει τα κοινωνικά στεγανά. Θα μπορούσες να επιλέξεις ως ερωτικό παρτενέρ ένα άτομο του ιδίου φύλου;
Δεν μου έτυχε να επιλέξω το ίδιο φύλο για σύντροφο. Ερωτεύτηκα άντρες, παντρεύτηκα, χώρισα. Με γοητεύει το αντίθετο, το άγνωστο, το ανδρικό φύλο. Συχνά έχω γνωρίσει (κυρίως στο Εξωτερικό) συντρόφους του ίδιου φύλου, έχω φίλους ομοφυλόφιλους, δεν έχω κανένα πρόβλημα σ αυτό, μα δεν έχω προσωπική εμπειρία.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Η Στέλλα Χαβιαροπούλου, είναι μια “εκφράστρια- δημιουργός μέσω χρωμάτων & στίχων” που συναντάται και με το ψευδώνυμο: «Τηθύς ART» ή “ Stella CaviART”. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, σπούδασε στις ΗΠΑ, μα η ψυχή της αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Ζωγραφίζει και γράφει από παιδί με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και Ποιητικά Συμπόσια. Από το 2011 διοργανώνει Ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα. Moto: Per astera ad astra (Μέσα από τις δυσκολίες στ ‘ αστέρια). Τα έργα της μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στοιχεία επικοινωνίας: e- mail: stella.caviart@gmail.com