Elsa: Το τελευταίο μας γεύμα στη Σύρο επιφύλασσε μια πολύ ωραία έκπληξη. Επιλέξαμε να φάμε μεσημεριανό φαγητό στο Περί Τίνος που είναι στο λιμάνι έτσι ώστε μετά απευθείας να πάρουμε το καράβι της επιστροφής που έφευγε το απόγευμα.
Rose: Η έκπληξη ήταν σχετικά με αυτά που φάγαμε. Άλλο level πιάτων, όσα δοκιμάσαμε στο όμορφο μαγαζί του Δημήτρη Πλυτά. Ελληνική δημιουργική κουζίνα με άριστη αξιοποίηση των τοπικών Κυκλαδίτικων πρώτων υλών. Ο Δημήτρης είναι ένας νέος άνθρωπος στην ηλικία μας –
Elsa: Μάλλον νεότερος θα έλεγα εγώ – γεγονός που μου έκανε εντύπωση για την επιλογή του να αναδείξει τα ντόπια υλικά σε μοντέρνες συνταγές…
Rose: Ναι η αλήθεια είναι ότι είναι νεότερος από εμάς αλλά μας δίνω λίγη χάρη τώρα που πατήσαμε τα 30! Χαχαχααχα… Ο Δημήτρης λοιπόν ένας νέος μάγειρας με όραμα και εργατικότητα.
Elsa: …καλά… αφού θες 30, δεν θα διαφωνήσω… θα επιστρέψω στον Δημήτρη και θα συνεχίσω την περιγραφή για να καταλάβουν όσ@ μας διαβάζουν τι πιατάρες δοκιμάσαμε! Το παλικάρι αυτό, είναι γέννημα-θρέμμα συριανός με καταγωγή από την Τήνο και άνοιξε την συγκεκριμένη επιχείρηση το 2004. Μέσα από αυτό το μαγαζί πραγματώνει το όραμα του να δημιουργεί ευφάνταστες ελληνικές συνταγές δοσμένες με έναν εντελώς διεθνή τρόπο. Προσωπικά βρίσκω πως τα πιάτα του Δημήτρη στέκονται άρτια σε ένα εστιατόριο του εξωτερικού. Θα τα βρίσκαμε σε έναν upper level κατάλογο στην Ισπανία, στην Γαλλία και αλλού.
Rose: Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Να πούμε δύο λόγια για το μαγαζί – θα το βρείτε προς το τέρμα της περατζάδας του λιμανιού, μετά το άγαλμα προς το τελωνείο. Από τα τραπεζάκια του μπροστά στην προβλήτα θα απολαύσετε το φαγητό σας χαζεύοντας τα σκάφη που είναι μπροστά σας. Η κουζίνα είναι ανοιχτή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ και αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να καθίστε στο συγκεκριμένο μαγαζί σε οποιαδήποτε ώρα σας βγάλει ο δρόμος σας μετά από μια ωραία βόλτα στην Ερμούπολη.
Elsa: Τραπεζοκαθίσματα σε λιτές γραμμές όπου κυριαρχεί το λευκό, φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα διαφορετικής αισθητικής από τα παρακείμενα ταβερνάκια και γίνεται άμεσα σαφές ότι εδώ θα φάτε σε άλλο επίπεδο.
Rose: Η αλήθεια είναι ότι επειδή θα έφευγε σύντομα το καράβι μας, είχαμε μόνο λίγη ώρα στη διάθεσή μας και είχαμε σκεφτεί να δοκιμάσουμε δύο – τρια πράγματα, τα πιο ενδεικτικά που θα μας κάνουν περισσότερη εντύπωση στον κατάλογο … Όπως πολύ καλά φαντάζεστε αυτό δεν έγινε ποτέ – δεν θα γινόταν να γίνει ποτέ με την Έλσα η οποία μόλις είδε τον κατάλογο άρχισε να τα θέλει πάλι όλα..! Ξεκίνησε να μου αναλύει τα πιάτα υλικό προς υλικό και να ενθουσιάζεται σχεδόν με τα με ότι διάβαζε.
Elsa: Ναι αλλά ξεκίνησα συνετά, με τις σαλάτες! Δεν έχεις παράπονο!
Rose: Όχι μωρό μου, δεν έχω παράπονο που πήρες πάλι τόσο πολλά να φάμε! Παραγγείλαμε μια πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με καρπούζι και ψητό Βετούλι (τοπικό τυρί που μας ενθουσίασε) και μέλι Σύρου. Ήμασταν και οι δύο περίεργες για την καβουροσαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο και καυτερή πιπεριά, οπότε παραγγείλαμε και αυτή.
Η πράσινη σαλάτα που ήρθε πρώτη, ήταν πραγματικά ότι χρειαζόμασταν για να δροσιστούμε με το που καθίσαμε στο τραπέζι. Η προσθήκη του καρπουζιού εδώ είναι πολύτιμη καθώς δένει και με το ντρέσινγκ και με τα υπόλοιπα υλικά. Το τυράκι που το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά ήταν πεντανόστιμο και πολύ σωστά ψημένο.
Elsa: Εγώ θέλω να πω για την καβουροσαλάτα το πιο σημαντικό… μιλάμε για κανονικό καβούρι το real πράγμα και όχι αυτά τα άθλια σουρίμια που παίρνει Rose δέκα πακέτα και τρώει κάθε μέρα αγνό πλαστικό..! Όπως μας εξήγησε μετά ο Δημήτρης, προμηθεύεται τα καβούρια από ελληνική εταιρεία στην Πιερία που εμπορεύεται ελληνικά μπλε καβούρια. Αυτοί λοιπόν οι υπέροχοι κάβουρες είχαν συνδυαστεί με ολόφρεσκο αβοκάντο και μία σως από μάνγκο επίσης ελληνικό Παριανό. Γιατί όπως μάθαμε τελικά στην Πάρο έχει μαγκιές …!!!
Rose: Όλα στο Περί Τίνος είναι στη λογική του no waste και zero mile. Ο Δημήτρης συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς προκειμένου να εξασφαλίσει τα καλύτερα υλικά. Η βάση του είναι ελληνικές συνταγές αλλά πραγματικά το πάει εντελώς αλλού με τις επιλογές και τους συνδυασμούς των υλικών που χρησιμοποιεί.
Elsa: Δοκιμάσαμε πολύ καινούργιες γεύσεις για εμάς. Παρόλο που τα επιμέρους τα υλικά τα ξέρουμε και είμαστε εξοικειωμένες, ωστόσο όλα μαζί, αποτελούν μία πολύ όμορφη έκπληξη.
Με χαρά συνεχίζαμε να δοκιμάζουμε ότι κατέφθανε από την ευγενική νεαρή σερβιτόρα…
Rose: Κάποια στιγμή στο τραπέζι μας ήρθε ένα μαριναρισμένο λαβράκι. Η Έλσα μόνο που δε χτυπούσε παλαμάκια από τη χαρά της… Το πιάτο αυτό ήταν πραγματικά ολόφρεσκο, ζωντανό και γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Ολοκληρωνόταν με αυγοτάραχο και μελάνι σουπιάς το οποίο βρήκαμε σε ένα υπέροχο τραγανό κρισπ ενώ αγαπήσαμε και τον αφρό λευκού ταραμά που συνόδευε το πιάτο.
Elsa: Το επόμενο πιάτο που παραγγείλαμε επίσης μας δημιούργησε έκπληξη. Κατ’αρχάς το ότι το βρήκαμε στο μενού ενός εστιατορίου στη Σύρο. Στο Περί Τίνος θα δοκιμάσετε bao buns κουμπωμένα στην ελληνική εκδοχή τους με τοπικό λουκάνικο Σύρου! Από μόνο του το συγκεκριμένο πιάτο θεωρώ ότι είναι signature για το συγκεκριμένο μαγαζί, πρώτα απ’ όλα γιατί δε βρήκαμε πουθενά αλλού bao buns και δεύτερον διότι η έξυπνη επιλογή του Δημήτρη να συνδυάσει το συγκεκριμένο πιάτο για να αναδείξει το τοπικό λουκάνικο έχει πετύχει στο 100%. Συνοδεύεται από καραμελωμένα καρότα και τραγανό κρεμμυδάκι με σάλτσα ντιζόν, προκειμένου να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Εμείς τουλάχιστον αυτό κάναμε…
Rose: Και επειδή δεν της έφταναν όλα αυτά που έφαγε παρήγγειλε και καρχαρία! Χαχαχαχχα…
Elsa: Υπερβάλλεις για να με διαβάλλεις! Χαχαχαχαχα έκανα και στίχο! Όλ@ ξέρουν πως το ψάρι είναι φρούτο!
Rose: Και το καρπούζι φρούτο είναι μωρό μου… Δεν τρώμε όμως ένα καρπούζι μετά από τόσο φαγητό…
Elsa: Παιδιά ακούστε να δείτε τι έπαιξε τώρα… Είδα στον κατάλογο ότι υπάρχει πιάτο με ξιφία. Θεωρώ ότι ο ξιφίας είναι κορυφαίο ψάρι γιατί αν μαγειρευτεί σωστά είναι σα να τρως φιλέτο κρέατος. Εννοείται πως το παρήγγειλα και μας ήρθε ένα υπέροχο ζουμερό καλοψημένο φιλέτο ξιφία! Ένα ολόφρεσκο ψάρι που φαινόταν η φρεσκάδα του από τον τρόπο που το έκοψα με το πιρούνι μου. Ήταν σερβιρισμένο πάνω σε μία πολύ ωραία βάση με τοπικά χόρτα και μυρωδικά. Το σπανάκι και τα μυρωδικά ήτανε φρεσκοκομμένα και από ότι μας είπε ο Δημήτρης είναι δικής τους καλλιέργειας.
Rose: εντάξει- πέραν από την πλάκα που κατάφερε να χωρέσει και αυτό το πιάτο στον οργανισμό της, το ψάρι ήταν πεντανόστιμο. Μου άρεσε πολύ η στιβαρή του γεύση και θα ήθελα να προσπαθήσετε να καταλάβετε το βάθος που της δίνουν τα ολόφρεσκα ελληνικά χορταρικά.
Elsa: …ε φυσικά. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε πόσο νόστιμα φάγαμε στο Περί Τίνος και πόσο πολύ απολαύσαμε το τελευταίο μας γεύμα σ’ αυτό το νησί.
Rose: Ο Δημήτρης κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο από την κουζίνα του και έκατσε μαζί μας φέρνοντας ένα υπέροχο γλυκάκι. Ένα τιραμισού με ελληνικό καφέ διυλισμένο και τυράκι Σύρου αναμεμιγμένο με το μασκαρπόνε. Τόσο γευστικό και τόσο ελαφρύ γλυκό, που το απόλαυσα και εγώ που γενικά όπως ξέρετε δεν είμαι πολύ των γλυκών.
Elsa: Απολαμβάνοντας το γευστικότατο γλυκάκι του, κάναμε μια ωραία κουβέντα σχετικά με τη διαφορετικότητα και το σεβασμό στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Φύγαμε χαρούμενες καθώς τέτοιες κουβέντες και επαφές, μας κάνουν αισθανόμαστε πολύ όμορφα για τη δουλειά που κάνουμε για τον ταξιδιωτικό οδηγό του lesbianportal. Γνωρίζουμε ανθρώπους με όραμα και προοπτική για τη ζωή τους που συντάσσονται με τον αγώνα του Portal για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.
Rose: ήταν το τελευταίο γεύμα για εμάς στη Σύρο, αλλά σας προτείνουμε να είναι το πρώτο για εσάς όταν φτάσετε στο νησί. Ας ξεκινήσετε με το Περί Τίνος γιατί κάτι μας λέει ότι θα φάτε παραπάνω από μια φορά στο συγκεκριμένο εστιατόριο κατά τη διάρκεια των διακοπών σας!
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπείτε εδώ: