Μετάφραση κειμένου: LesbianPortal
Η «Ετήσια επισκόπηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία 2021» της ILGA-Europe καθίσταται μια κραυγαλέα διαπίστωση ότι η πρόοδος, που εκλαμβάνεται ως δεδομένη, δεν είναι μόνο όλο και πιο εύθραυστη, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι σε δυνάμεις που κινούνται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την Evelyne Paradis, Εκτελεστική Διευθύντρια της ILGA-Europe: «Η Ετήσια Επισκόπηση δείχνει ότι η πανδημία COVID-19 έχει αναδείξει όλα τα κενά στις ζωές των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Σε αναφορές από χώρα σε χώρα, βλέπουμε μια έντονη αύξηση της κατάχρησης και της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΙ ατόμων͘· ευαλωτότητα ως προς τη στέγαση με αποτέλεσμα την επιστροφή τους σε εχθρικές οικογενειακές και κοινοτικές καταστάσεις· τις ΛΟΑΤΙ οργανώσεις να αναγκάζονται να επικεντρωθούν στην παροχή βασικών αναγκών όπως τροφή και στέγη· πολλές κυβερνήσεις εξαίρεσαν τα ΛΟΑΤΙ άτομα από τα πακέτα βοήθειας, ενώ παρατηρήθηκε μια επανεμφάνιση αρχών και αξιωματούχων που χρησιμοποιούν ΛΟΑΤ άτομα ως αποδιοπομπαίους τράγους· ενώ αυταρχικά καθεστώτα ενδυναμώθηκαν να απομονώνουν και να νομοθετούν χωρίς τη δέουσα διαδικασία.»
Συνολικά, υπήρξε καταστολή κατά της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών, και όχι μόνο στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες έκαναν όλα τα πρωτοσέλιδα το 2020. Οι συνεισφέροντες στην ανασκόπηση σε αρκετές χώρες έχουν εκφράσει φόβους ότι οι κυβερνήσεις τους ακολουθούν τα βήματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, ενώ οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του συνέρχεσθε συνεχίζουν να αυξάνονται με βίαιες καταστολές και επιθέσεις και δικαστικές υποθέσεις εναντίον ατόμων που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υπερηφάνειας το 2019. Ταυτόχρονα, η κριτική δείχνει σημαντική αύξηση της ρητορικής μίσους σε περιφέρειες, από επίσημες πηγές, τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Η τάση των πολιτικών να επιτίθενται προφορικά σε ΛΟΑΤΙ άτομα έχει αυξηθεί σημαντικά και εξαπλώνεται ευρέως, ενώ πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει άμεσα τους ΛΟΑΤΙ για το COVID-19.
Η Katrin Hugendubel, Advocacy Directorτης ILGA-Europe τονίζει ότι: «Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο, ήταν σημαντικό το 2020 να δούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναφέρει τη δέσμευσή της για προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων LGBTI με τη στρατηγική ΕΕ LGBTIQ 2020-2025, και την Πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετείται με σαφή τρόπο καταδικάζοντας τις επίμονες διακρίσεις και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΙ ατόμων. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να ακολουθούνται από παρόμοιες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο και η Στρατηγική πρέπει να εφαρμοστεί ουσιαστικά».
Η ετήσια επισκόπηση της ILGA-Europe 2021, δείχνει επίσης μια σημαντική αύξηση αντίδρασης απέναντι στα trans δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία αρχίζει να έχει ευρύ και αρνητικό αντίκτυπο στη νομική αναγνώριση των φύλων. Διαπιστώνεται νομική οπισθοδρόμηση και στασιμότητα σε 19 χώρες, σε πολλές από τις οποίες παρατηρείται οι δυνάμεις αντίδρασης να γίνονται πιο δυνατές, ισχυριζόμενες ότι η προώθηση της προστασίας κατά των διακρίσεων και της αυτοδιάθεσης των τρανς ανθρώπων θα έβλαπτε τα δικαιώματα των γυναικών ή «την προστασία των ανηλίκων».
Αν και την τελευταία δεκαετία οι ετήσιες επισκοπήσεις σχετικά με τα οικογενειακά δικαιώματα επικεντρώθηκαν κυρίως στο σύμφωνο συμβίωσης ή το δικαίωμα στο γάμο, και ως προς αυτά εξακολουθεί να υπάρχει στασιμότητα σε πολλές χώρες. Ωστόσο, το 2020, το Μαυροβούνιο έγινε η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, εκτός ΕΕ, που εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης· ενώ στη Σερβία η κυβέρνηση υποσχέθηκε βήματα προς την κατεύθυνση της νομοθέτησης του συμφώνου εντός του 2021. Βλέπουμε επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που κινητοποιούνται ως προς τα δικαιώματα γονικής μέριμνας και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η Evelyne Paradis καταλήγει: «Με τη παρούσα επισκόπηση, το μήνυμά μας προς τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση για τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε τολμηρή και αποφασιστική δράση σε πολλαπλά επίπεδα, έτσι ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ σε όλη τους την ποικιλομορφία να συνεχίσουν να προχωρούν σε ολόκληρη την περιοχή και η υπόσχεση της ισότητας να βιωθεί ως μια πραγματικότητα της ζωής τους.»
Η ετήσια επισκόπηση παρουσιάζει την κατάσταση και ανά χώρα και για την Ελλάδα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.