Επιμέλεια κειμένου: Lesbian Portal
Αυτό που βλέπoουμε στην φωτογραφία είναι μία από τις πιο απίστευτες στιγμές της ιατρικής. Το 1922, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι επιστήμονες πήγαν σε ένα νοσοκομειακό θάλαμο με παιδιά που ήταν σε κώμα και πέθαιναν από διαβητική κετοξέωση. Φανταστείτε ένα δωμάτιο γεμάτο γονείς να κάθονται στο πλάι ενός κρεβατιού περιμένοντας τον αναπόφευκτο θάνατο του παιδιού τους.
Οι επιστήμονες πήγαιναν από κρεβάτι σε κρεβάτι για να δώσουν στα παιδιά το νέο καθαρό εκχύλισμα – ινσουλίνης. Καθώς έκαναν την ένεση και του τελευταίου παιδιού σε κώμα, το πρώτο παιδί που εγχύθηκε άρχισε να ξυπνά. Ένα προς ένα, όλα τα παιδιά ξύπνησαν από το διαβητικό κώμα τους. Ένα δωμάτιο θανάτου και θλίψης, έγινε μέρος χαράς και ελπίδας. Και αυτό χάρις στην ιατρική επιστημονική κοινότητα και την επιστημονική έρευνα.
Σας ευχαριστούμε Dr. Banting, Dr. Best και Dr. Paulescu.
Κάποια χρόνια αργότερα, στις 12 Απριλίου του 1995, μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο του Τζόνας Σολκ κατά της πολυομυελίτιδας είχε αποδειχτεί ασφαλές. Ο Ρίτσαρντ Κάρτερ, στο βιβλίο που έγραψε για την ανακάλυψη αυτού του εμβολίου, αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα “οι άνθρωποι τηρούσαν ενός λεπτού σιγή χτυπούσαν τις καμπάνες, κορνάριζαν με τα αυτοκίνητά τους, έβαζαν τις σειρήνες των εργοστασίων να ηχήσουν, πυροβολούσαν στον αέρα πανηγυρίζοντας, σταματούσαν τις δουλειές τους, έκλειναν τα σχολεία ή συγκεντρώνονταν εκεί, κερνούσαν ποτά, αγκάλιαζαν παιδιά, πήγαιναν στις εκκλησιές, χαμογελούσαν σε αγνώστους περαστικούς και συγχωρούσαν τους εχθρούς τους.
Σας ευχαριστούμε κύριε Jonas Salk.
Στη φωτογραφία εκείνης της εποχής που ακολουθεί, βλέπουμε μια τεράστια αίθουσα με παιδιά σε σιδερένιους πνεύμονες, τον μοναδικό τρόπο να ανασάνουν:

Πηγή: Gio McCluskey, Zoi Raptogianni, Takis Drepaniotis (facebook)