Σύνταξη κειμένου: LesbianPortal
Η παγκόσμια αναγνώριση του έργου της φεμινιστικής συλλογικότητας «Las Tesis», για την κοινωνική περφόρμανς “Ένας βιαστής στο δρόμο σου” που ξεκίνησε από τη Χιλή και εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, είναι πολυεπίπεδη.
Πέντε ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των Las Tesis έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 25 Νοεμβρίου 2019, για να σηματοδοτήσουν τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με το τραγούδι “Un violador en tu camino” (“A Rapist in Your Path”) που γρήγορα έγινε παγκόσμιος φεμινιστικός ύμνος, η performance τους έχει αναπαραχθεί από ακτιβίστριες σε πάνω από 52 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης, σε παγκόσμιο επιδραστικότητας, είναι το γεγονός ότι το περιοδικό TIME τις συμμπερίλαβε στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων του κόσμου για το 2020.
Επίσης, η φεμινιστική συλλογικότητα «Las Tesis» έλαβε το Βραβείο Jaime Castillo Velasco για τη χρονιά 2020, το οποίο απονεμήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, σε αναγνώριση της συμβολής της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.
Αυτό το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), από την Επιτροπή υπό την προεδρία του δικηγόρου Carlos Margotta, σε ορισμένες προσωπικότητες ή φορείς, που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια του έτους για την υπεράσπιση ή τη συνεισφορά τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για ένα θεσμό βραβείων που ιδρύθηκε το 2014, στη μνήμη του διάσημου δικηγόρου Castillo Velasco που ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής έως το 2003, ο οποίος μαζί με άλλους Χιλιανούς δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και προσωπικότητες αποφάσισαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας για να αντιμετωπίσουν και να καταγγείλουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη χώρα.
Πηγή: Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Pressenza
Άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο:
Το γυναικείο σώμα ως προνομιακό πεδίο άσκησης εξουσίας
ΟΗΕ: 140 εκατομμύρια γυναίκες «αγνοούνται» λόγω της προτίμησης στους γιους