[unitegallery filomila
Elsa: Σήμερα αποφασίσαμε να πάμε στο Φοίνικα, έναν οικισμό περίπου 12 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη προς τα νοτιοδυτικά. Η διαδρομή με το αμάξι ήταν γύρω στα 25 λεπτά. Μας άρεσε το λιμάνι και η παραλία που είχε αμμουδιά και ρηχά και καθαρά νερά.
Rose: Καθίσαμε στο εστιατόριο της Φιλομήλας, ένα όμορφο περιποιημένο και γουστόζικο μαγαζί. Η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν πως πάλι επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια επιχείρηση στην οποία οι δημιουργοί της ασχολούνται με προσωπική φροντίδα, μεράκι και αγάπη με αυτό που κάνουν.
Elsa: Φαίνεται αυτό στο χώρο. Σε κάθε χώρο, είναι στην αύρα του όταν υπάρχει επιμέλεια. Καθίσαμε στο τραπέζι και σε λίγη ώρα ήρθε η ίδια η Φιλομήλα να μας υποδεχτεί και να μας προτείνει τι να παραγγείλουμε. Πρόκειται για μια κοπέλα που αμέσως κερδίζει τη συμπάθεια σου με το ζεστό της χαμόγελο.
Rose: Το εστιατόριο το έχει μαζί με τον Χρήστο ο οποίος έχει αναλάβει την κουζίνα και είναι υπεύθυνος για τις απίθανες γεύσεις που θα δοκιμάσετε! Ευγενέστατος και αυτός, βγήκε για λίγο από τα τηγάνια του για να μας χαιρετίσει προσωπικά και να καλωσορίσει το portal στο χώρο του. … Αμέσως αισθανθήκαμε πως θα μας φροντίσουν πολύ απόψε!
Elsa: Η Φιλομήλα είναι πολύ πρόθυμη να σου εξηγήσει τι να φας.
Rose: Τι να καλοφάς ας πούμε καλύτερα!!!
Elsa: …ναι όντως… Γιατί στο μαγαζί των παιδιών καλοτρώς! Η Φιλομήλα είναι ένα ιδιαίτερο κράμα εξωτικών καταγωγών! Με γιαγιά από την Αίγυπτο και ….. φέρει πολλαπλά στοιχεία τα οποία με κάποιο τρόπο έχει εντάξει ο Χρήστος στις γεύσεις του μενού του.
Rose: Η κοπέλα είπε τις δύο μαγικές λέξεις για το τραπέζι μας. Κότσι και μπαρμπούνια! Και φυσικά οι πιο έμπειρ@ αναγνώστες μας, ήδη γελάτε γιατί αντιλαμβάνεστε πως γυάλισε ταυτόχρονα και δικό μου το μάτι με το κότσι και της Elsas με τα μπαρμπουνάκια τα ολόφρεσκα!
Elsa: Παραγγείλαμε πάλι ένα σωρό καλούδια καθώς ο κατάλογος ήταν πολλά υποσχόμενος. Ακόμα και η αισθητική του μας άρεσε. Ένα ωραιότατο βιβλιαράκι που το διάβαζες ευχάριστα και αντιλαμβανόσουν το μεράκι των παιδιών πίσω από όλες τις λεπτομέρειες της επιχείρησης τους.
Rose: Διαβάσαμε για εκλεκτά ντόπια προϊόντα μέσα σε ευφάνταστα πιάτα που θέλαμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Παραγγείλαμε την σαλάτα Φιλομήλα καθώς μας φάνηκε πολύ δροσερή με τις πρασινάδες, το μήλο, το σύκο, το πλιγούρι και τη γραβιέρα Κρήτης! Πράγματι ήταν ολόφρεσκη και χορταστική.
Elsa: Επόμενο κατέφτασε στο τραπέζι ένα τοπικό τυρί … άλλο επίπεδο…
Rose: …ιιιιιι… το είχα βγάλει από τη μνήμη μου αυτό…. Όχι- όχι… εγώ αυτό δεν θα το προτείνω… θα προσπαθήσω να ξεχάσω την ύπαρξη του…
Elsa: χαχαχαχαχα… λοιπόν παιδιά ακούστε τώρα να σας πω για το συγκεκριμένο τυρί… Είναι πολύ δυνατό… πολύ έντονο και στη γεύση και κυρίως στη μυρωδιά. Δεν είναι για όλους… αν δεν είστε δηλαδή έμπειροι τυροφάγοι μην το παραγγείλετε γιατί θα τσιρίζετε όπως η Rose!
Rose: …όταν λες έμπειροι τυροφάγοι, εννοείς πως θα υπάρχουν και άλλ@ εκεί έξω που τρώνε αυτά τα βρωμερά τυριά που τρως εσυ; Έλεος κάπου…!
…παιδιά δεν άντεξα το χειμώνα…της έχω βάλει εμπάργκο στο σπίτι γιατί έφερνε κάτι τέτοια – και καλά ψαγμένους μεζέδες για το κρασί μας- και μύριζε το ψυγείο σαν να έχουμε βάλει τις αρβύλες από 40 στρατιώτες μετά από μάχη… και τις κάλτσες τους μαζί!
Elsa: χαχαχα…κλαίω…
…οπότε καταλάβατε πως για να σας λέω εγώ για το συγκεκριμένο τυρί, που όπως μας είπε η Φιλομήλα, το παίρνουν από μια οικογένεια που το φτιάχνει στο νησί από δικά τους ζώα… ε καταλαβαίνετε πως είναι πολύ εκλεκτός μεζές για εμάς τους σκληροπυρηνικούς. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε, θα σας ενθουσιάσει με το γεμάτο του σώμα και τις έντονες οξύτητες της ζύμωσης του! Εγώ το απόλαυσα και εννοείται πως το έφαγα όλο με το ψητό ψωμάκι που μας ήρθε παρεούλα.
Rose: …ναι ναι.. μη χάσετε! Γιατί όλ@ ξέρουν πόσο σέξι είναι να μυρίζει η καλή σου στάνη όταν σε πλησιάζει…!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ…
Elsa:… χαχαχα… παιδάκι μου, θα με αφήσεις να επικοινωνήσω με το κοινό μου…;;;! Θέλω να τους δώσω την πληροφορία τη σωστή…και θα καταλάβουν πολλά τα τσακάλια μας!
Ένα εστιατόριο που προσφέρει ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν- ένα μεζέ για λίγους – προφανώς δεν φοβάται να ρισκάρει και σίγουρα θέλει να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς. Εμένα δηλαδή με ενθουσίασε το ότι υπήρχε το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού.
Rose: …και εμένα! Απλώς θα ήθελα να παραμείνει εκεί… τυπωμένο στο μενού … και όχι να το φέρεις και στο τραπέζι μας! … φτάνει τώρα με το τυρί… είχαμε ολόκληρο κότσι που ήρθε και μας πήρε τα μυαλά και εσύ ασχολείσαι με τα τυριά!
Elsa: …ωωω ναι… ας πούμε για το κότσι… Πόσο μαλακό… πόσο ζουμερό και πόσο καλοψημένο!
Rose: Ήταν απλά υπέροχο πιάτο… Τόσο γευστικό και αρωματικό από τα μυρωδικά του… Ένα πιάτο που θέλει εμπειρία για να βγει όπως πρέπει. Και αυτό ακριβώς συναντήσαμε στο συγκεκριμένο μαγαζί. Ωραίες, ευφάνταστες συνταγές με ανατολίτικες επιρροές και δομημένη εμπειρία στην απόδοση τους. Δουλεμένα πιάτα- όχι πειραματισμοί!
Elsa: Τώρα που ανέφερες τις ανατολίτικες επιρροές, είναι η ώρα να παρουσιάσουμε ένα πιάτο που θα προσπαθήσω να το φτιάχνω και εγώ στο σπίτι γιατί πραγματικά ήταν ότι πιο νόστιμο έφαγα στη Σύρο. Δεν είναι Συριανό πιάτο- δεν είμαι σίγουρη για το τι σκεφτόταν ο Δημήτρης όταν το δημιουργούσε, αλλά εμένα έπεσε ξεκάθαρα μέσα στις γεύσεις μου… Σπανάκι πικάντικο με μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι, σε σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι… Δεν έχω λόγια!
Rose: Όντως ήταν απίθανα γευστικό… Νομίζω πως είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο – βασικά ένα ταξίδι σε κάτι ανάμεσα στο παραδοσιακό και το εξωτικό. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
…σταμάτα παιδί μου να με σκουντάς… χαχαχα.. κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε τις παρουσιάσεις του οδηγού σε βίντεο… να δείτε τόση ώρα που θέλει να πει για τα μπαρμπούνια και μου κάνει νοήματα λες και μας βλέπει κάποιος…!!!
Elsa: χαχαχαχα… ε μα… έχω αφήσει το σημαντικό για το τέλος! Φρέσκο ψαράκι. Απόλυτη επιτυχία αυτό που έφαγα εγώ. Ώς γνωστόν, τα μπαρμπουνάκια είναι στα τοπ αγαπημένα μου φαγητά και το δεύτερο αγαπημένο μου ψάρι μετά τη συναγρίδα. Οπότε αυτό που έχω να σας πω για τα μπαρμπουνάκια που έφαγα στις Φιλομήλας, είναι πως απόλαυσα ολόφρεσκα ψαράκια με το ολόσωστο ψήσιμο. Δεν έχεις να πεις πολλά για ένα ψάρι. Αρκεί να είναι καλός ο μάστορας που το ψήνει…
Rose: Πλούσιο λοιπόν το μενού στης Φιλομήλας, με πολλές επιλογές για όλους. Δικαίως το προτιμούν και οι ντόπιοι, γιατί αναγνωρίζουν τις ποιοτικές πρώτες ύλες και τις ιδιαίτερες γεύσεις που προσφέρουν τα παιδιά!
Elsa: Εμείς καλοφάγαμε και σας προτείνουμε να πάτε και εσείς!
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις δείτε εδώ: