Elsa: Πώς μπορείς να περιγράψεις ένα θαύμα της φύσης; Ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσεις για να μεταδώσεις τις εικόνες και τα συναισθήματα που βίωσες;
Rose: Είμαστε τόσο τυχερές που μέσα από το συγκεκριμένο οδοιπορικό καταφέραμε να απολαύσουμε μία αποκλειστική εμπειρία. Μόλις ολοκληρώσαμε την περιήγηση μας με βάρκα στο μαγευτικό σπήλαιο της Βλυχάδας, το μεγαλύτερο σπήλαιο του συγκροτήματος του Διρού. Η βόλτα μας διήρκησε περίπου 50 λεπτά και διανύσαμε περίπου 1.200 μέτρα του λιμναίου τμήματος του σπηλαίου.
Elsa: Δεν είναι απλώς ένα ταξίδι στο χρόνο, είναι η συνειδητοποίηση του χωρoχρονικού συντονισμού σου σε αυτή τη γη. Το εντυπωσιακό σκηνικό με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες βρίσκεται κρυμμένο εδώ – και διαρκώς διαμορφώνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Rose: Δεν θα πούμε ότι αν επισκεφτείτε τη Μάνη πρέπει οπωσδήποτε να έρθετε στο σπήλαιο του Διρού. Θα πούμε ότι πρέπει μία φορά στη ζωή σας να διοργανώσετε μία εκδρομή στο συγκεκριμένο σπήλιο και με αφορμή αυτό να απολαύσετε και την υπέροχη Μάνη.
Elsa: Αυτό που είδαμε είναι ένα θαύμα της φύσης πραγματικά τεράστιο σε μέγεθος. Σκεφτείτε πως το μεγαλύτερο του κομμάτι είναι ακόμα αχαρτογράφητο. Οι κρυσταλλικοί σχηματισμοί σου κόβουν την ανάσα καθώς όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου εντυπωσιάζεσαι με το τι έχει δημιουργήσει η φύση χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Rose: Προσωπικά πιστεύω πως είναι μία συγκλονιστική εμπειρία για όλες τις ηλικίες καθώς έχεις τη δυνατότητα να παρατηρήσεις την αρμονία, τη χάρη και το ρυθμό με τον οποίο δημιουργεί η φύση.
Elsa: Εγώ θέλω να τονίσω τη γαλήνη και τη βαθιά ηρεμία που βιώνεις γιατί νιώθεις σαν να είσαι στον πυρήνα της μητέρας Γης.
Η εξερεύνηση της Βλυχάδας ξεκίνησε το 1949 από τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννη και Άννα Πετροχείλου. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα.
Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του που σας παραθέτουμε στο τέλος της παρουσίασης μας .
Rose: Προτιμούμε σε αυτήν την παρουσίαση να σας περιγράψουμε τη δική μας εμπειρία για να σας παρακινήσουμε να το επισκεφτείτε. Πρώτα από όλα να σχολιάσουμε την ασφάλεια. Τόσο η εμπειρία, η ηρεμία και οι οδηγίες του λεμβούχου, όσο και οι προδιαγραφές εντός της υδάτινης διαδρομής (υπάρχουν σε πολλά σημεία εντός του σπηλαίου, διαθέσιμα σωσίβια σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος), μας έκαναν να συγκεντρωθούμε στην εμπειρία μας δίχως να ανησυχούμε για τίποτε. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης περιήγησης ήταν άριστη ενώ από την εταιρεία διαχείρισης μας προτάθηκε με μεγάλη χαρά μία ιδιωτική περιήγηση εντός του σπηλαίου. Αυτό ήταν μοναδικό γιατί είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη διαδρομή απομονωμένες στην απόλυτη ησυχία του φυσικού αυτού θαύματος .
Elsa: Είναι πραγματικά συγκλονιστικό να βρίσκεσαι σε αυτό το περιβάλλον και να ακούς μονάχα τον ήχο που κάνει μια σταγόνα όταν πέφτει στο νερό. Συνειδητοποιείς ότι γίνεσαι μάρτυρας της ιστορίας. Συνειδητοποιείς πως αυτό που συμβαίνει τώρα και εσύ το παρατηρείς με δέος, είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο δημιούργημα .
Rose: Δεν έχουμε λόγια να ευχαριστήσουμε το προσωπικό που εργάζεται στο σπήλαιο του Διρού. Ήταν όλοι τους πολύ ευγενικοί και μας υποδέχθηκαν με χαρά. Ο Μηνάς ήταν ο λεμβούχος που μας οδηγούσε με τη μικρή βάρκα στην υδάτινη διαδρομή του σπηλαίου.
Στο σπήλαιο δεν κάνεις κουπί. Ο έμπειρος λεμβούχος έσπρωχνε απαλά και διακριτικά με ένα κατάλληλο εργαλείο τα τοιχώματα ώστε να προχωράει η βάρκα μας. Εκτός από την καθιερωμένη ξενάγηση ο Μηνάς ήταν πρόθυμος να μας εξηγήσει διαφορές ερωτήσεις που του κάναμε σχετικά με την δουλειά του.
Elsa: Στο τέλος της περιήγησης μας, κατά την έξοδό μας από το σπήλαιο και ενώ ήμασταν ακόμα αποσβολωμένες με αυτό που είχαμε βιώσει, συναντήσαμε την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ κ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου.
Χαρήκαμε πολύ που ακόμα μία δυναμική γυναίκα βρίσκεται σε μία νευραλγική θέση και καταθέτει την ενέργεια και το όραμα της.
Μας εξέφρασε πως επιθυμία της είναι η πολύπλευρη και εναλλακτική αξιοποίηση του σπηλαίου με διαφορετικούς και πρωτότυπους τρόπους προκειμένου το σπήλαιο του Διρού να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης και να λάβει τη σπουδαιότητα που του αρμόζει. Μας μίλησε για το μεγάλο και δύσκολο έργο του καθαρισμού του σπηλαίου, που έγινε με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στους κρυσταλλικούς σχηματισμούς. Είναι η μοναδική ανθρώπινη παρέμβαση που όμως έγινε με σχεδιασμό και επιμέλεια ώστε να μην αλλοιωθεί κάποιο τμήμα του σπηλαίου.
Εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ από τη γνωριμία μαζί της και αποφασίσαμε και ως άνθρωποι και ως portal να βρισκόμαστε δίπλα της στις όποιες προσπάθειες κάνει για να αναδείξει τις ομορφιές της χώρας μας.
Rose: Στο πρόσωπο της είδαμε να ενσαρκώνεται όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, ο μελετημένος στρατηγικός σχεδιασμός υλοποίησης ενός οράματος. Οπότε φυσικά ως γυναίκες, συντασσόμαστε απόλυτα.
Το σπήλαιο του Διρού ήταν η πρώτη δραστηριότητα που κάναμε όταν φτάσαμε στη Μάνη. Οπότε όπως καταλαβαίνετε η εκδρομή μας ξεκίνησε φαντασμαγορικά και η διάθεσή μας ήταν ανεβασμένη για όλο το υπόλοιπο διάστημα που παραμείναμε στην περιοχή.
Elsa: το θεωρούμε φυσικό και αυτονόητο ότι ο επισκέπτης της Μάνης θα ξεκινήσει την ανακάλυψη του τόπου από το σπήλαιο του Διρού.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και κρατήσεις, δείτε εδώ