Με ευρεία πλειοψηφία με ψήφους (411 υπέρ, 97 κατά και 37 αποχές) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε στο Στρασβούργο, τη Σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.
Στη συνεδρίαση η Ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η PEGA μετά από πολύμηνη έρευνα στα κράτη μέλη όπου χρησιμοποιήθηκαν κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης, με την περίπτωση της Ελλάδας να είναι ως μια από τις σοβαρότερες στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ουγγαρία και την Πολωνία να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αποκαταστήσουν τη δικαστική ανεξαρτησία και τα όργανα εποπτείας. Οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ανεξάρτητη και ειδική δικαστική εξουσιοδότηση πριν από την ανάπτυξη spyware, να ξεκινήσουν αξιόπιστες έρευνες για υποθέσεις κατάχρησης και να εγγυηθούν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικά νομικά μέσα.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει λειτουργήσει ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό υποκλοπής spyware, οι ευρωβουλευτές λένε ότι θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι ισπανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν «πλήρες, δίκαιες και αποτελεσματικές» έρευνες, ειδικά για τις 47 περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές ποιος εξουσιοδότησε την ανάπτυξη spyware. Οι ισπανικές αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι στοχευόμενοι έχουν πραγματικά ένδικα μέσα, λένε οι ευρωβουλευτές.
Ειδικότερα για την Ελλάδα η Σύσταση της Επιτροπής PEGA, όπως ψηφίστηκε, την καλεί:
Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχου, καθώς και των ανεξάρτητων εποπτικών μηχανισμών.
Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν, ελεύθερα και χωρίς εμπόδια, να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για χρήση λογισμικού κατασκοπείας.
Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του Ν. 2472/1997, η οποία καταργούσε τη δυνατότητα της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Τροποποίηση του Ν. 5002/2022 προκειμένου να αποκατασταθεί το δικαίωμα των προσώπων που στοχεύουν στην άμεση ενημέρωση, κατόπιν αιτήματος, μόλις ολοκληρωθεί η παρακολούθηση και να διορθωθούν άλλες διατάξεις που αποδυναμώνουν τις διασφαλίσεις, τον έλεγχο και τη λογοδοσία.
Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων, και να σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της ΑΔΑE, για να διασφαλίσει ότι όλα τα όργανα εποπτείας και επιτήρησης λαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχει πλήρεις πληροφορίες σε όλα τα άτομα που έχουν παρακολουθηθεί.
Να διασφαλίσει ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικό αρχείο για να μπορεί να εκτελεί το έργο της.
Να αποσαφηνιστεί επειγόντως η κατάσταση σχετικά με την κατάχρηση λογισμικού υποκλοπής spyware στην Ελλάδα, ώστε να μην τεθεί καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα των επερχόμενων εκλογών.
Να ανατρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού· να θεσπίσει συνταγματικές εγγυήσεις και να επιτρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των λειτουργιών της, χωρίς το πρόσχημα του απορρήτου των πληροφοριών.
Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Να διασφαλίσει ότι το δικαστικό σώμα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και υποστήριξη για την έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση λογισμικού υποκλοπής spyware και κατάσχει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιρειών μεσιτών και πωλητών spyware που συνδέονται με τις μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
Καλεί την Εuropol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.
Να απέχει από πολιτική παρέμβαση στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα.
Παράλληλα, με συντριπτική πλειοψηφία καταψηφίστηκε και η πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να εξαιρεθούν από το κείμενο οι συστάσεις προς την Ελλάδα.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0189_EN.html