Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 στο φόρουμ IDAHOT+ ο ετήσιος χάρτης και ευρετήριο Rainbow Europe της ILGA-Europe, που κατατάσσει τη νομική και πολιτική κατάσταση των LGBTI ατόμων σε 49 ευρωπαϊκές χώρες.
Η ILGA-Europe έχει δημιουργήσει τον χάρτη και το ευρετήριο Rainbow από το 2009, χρησιμοποιώντας το για να απεικονίσει τη νομική και πολιτική κατάσταση των LGBTI ατόμων.
Ο δείκτης Rainbow δείχνει ποια κριτήρια πληροί κάθε χώρα σε κάθε κατηγορία, ενώ ο Χάρτης Rainbow εμφανίζει κάθε χώρα με ένα χρώμα με βάση τη συνολική βαθμολογία της. Μαζί αντικατοπτρίζουν τη νομική και πολιτική προστασία των LGBTI ατόμων στην Ευρώπη.
Η πρώτη έκδοση αποτελούνταν από έναν χάρτη που παρείχε πληροφορίες για 13 θέματα. Στην συνέχεια προστέθηκε ένα ευρετήριο και συλλέχτηκαν δεδομένα σχετικά με 14 δείκτες. Στην τελευταία έκδοση του 2023 χρησιμοποιήθηκαν 74 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης κατηγορίας, της σωματικής ακεραιότητας μεταξύ των φύλων, που εισήχθη πέρυσι.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι για το κίνημα LGBTI στην Ευρώπη, οι νόμοι για την ισότητα και τη μη διάκριση, η νομική αναγνώριση φύλου, η σωματική ακεραιότητα, η προστασία από το μίσος και η βία, τα οικογενειακά δικαιώματα και η προστασία των αιτούντων άσυλο είναι όλα αλληλένδετα και εξίσου απαραίτητα.
ο Χάρτης και το Ευρετήριο του Ουράνιου Τόξου δίνει μια πιο ακριβή και εξελισσόμενη εικόνα του τι χρειάζονται πραγματικά τα άτομα LGBTI και τι έχει σημασία για τις ζωές των ανθρώπων σε διάφορα μέρη των LGBTI κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη.
Η Μάλτα συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον χάρτη της Ευρώπης του Rainbow, με βαθμολογία 89%.
Με 76 βαθμούς, το Βέλγιο καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση με άνοδο τεσσάρων μονάδων λόγω της συμπερίληψης της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου ως επιβαρυντικών παραγόντων στον ποινικό κώδικα της χώρας.
Η Δανία έρχεται στην τρίτη θέση με βαθμολογία 76% με άνοδο δύο μονάδων λόγω του νέου της σχεδίου δράσης για την ισότητα, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, αλλά υπολείπεται της συμπερίληψης έργων για τα χαρακτηριστικά του φύλου.
Η Ελλάδα είναι στην 13η θέση στο 57% .
Για τη βελτίωση της θέσης προτείνει νομοθετικές αλλαγές μεταξύ αυτών:
Επισημοποίηση πολιτικών ή άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά σε όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).
Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου που θα βασίζεται στην αυτοδιάθεση χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των non-binary ατόμων.
Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.
Η Ισπανία , η Ισλανδία , η Φινλανδία , η Μολδαβία , η Ελβετία και η Κροατία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο άλμα σε σκορ.
Οι τρεις χώρες στο άλλο άκρο της κλίμακας Rainbow Europe είναι το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (9%), ακριβώς όπως τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο Χάρτης και το Ευρετήριο του Ουράνιου Τόξου της ILGA-Europe είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε πώς οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύουν τα LGBTI άτομα.
Λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι ο αγώνας για την πλήρη ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα LGBTI άτομα απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, αλλά σημειώνουμε πρόοδο, μία χώρα τη φορά.
Πηγή: ILGA-EUROPE
Έκθεση: https://www.rainbow-europe.org/?fbclid=IwAR3TFNQXB1cpz7I3ILT-C7QjGwOjNH7eUkqUCIkdyNnTS0ma-W9Pz21z2kI
