Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: LesbianPortal
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, επίσης γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (από την πόλη στην οποία υπογράφηκε πριν από 10 χρόνια, στις 11 Μαΐου 2011), είναι το πιο εκτεταμένο, διεθνές, νομικό μέσο που καθορίζει δεσμευτικές υποχρεώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τριάντα τέσσερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης το έχουν επικυρώσει, δώδεκα το υπέγραψαν – μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – και χρησιμοποιείται ως βάση για δράση από πολλές χώρες εκτός Ευρώπης.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή διάκρισης κατά των γυναικών. Βασισμένη σε μια προσέγγιση με επίκεντρο τα θύματα, προσφέρει πρακτικά εργαλεία για τη διασφάλιση της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών, της ασφάλειας και της ενδυνάμωσης τους και αποσκοπεί στον ευρύτερο στόχο της επίτευξης ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, έχει καθοδηγήσει πολλά κράτη στην προώθηση της νομοθεσίας και των πολιτικών τους προκειμένου να αποτρέψουν και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη βία κατά των γυναικών. Η σύμβαση κάνει τη διαφορά για τις γυναίκες και τα κορίτσια και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό εργαλείο υπεράσπισης. Ο μηχανισμός παρακολούθησης της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έχει συσταθεί με τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δράση κατά της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO) και της Επιτροπής των συμβαλλομένων μερών.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η πανδημία
Τα συμβαλλόμενα κράτη κλήθηκαν να διατηρήσουν την εφαρμογή της Σύμβασης ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολιτικές απομόνωσης και εγκλεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα ενδοοικογενειακής, σεξουαλικής και άλλης βίας λόγω φύλου – και ως εκ τούτου σε αυξημένη ανάγκη πρόληψης και προστασίας έναντι αυτών. Ένας ειδικός ιστότοπος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας κατά την πανδημία COVID-19 (Women’s Rights and COVID 19) που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δράση που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη, καθώς και πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως θεσμικού οργάνου, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτών ζητήθηκε να δοθεί προσοχή στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στη διανοητική φόρτιση ή την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, καθώς μπορεί να αναγκάσει πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που είναι θύματα βίας λόγω φύλου, να προβούν σε δύσκολες επιλογές, όπως η προσωρινή ή μόνιμη αποχώρηση από το εργατικό δυναμικό και η μετάβαση σε εργασία χωρίς αμοιβή.
Ο εορτασμός της 10ετούς επετείου της σηματοδοτεί τη μετασχηματιστική της δύναμη και την σύνταξή μας πίσω από αυτήν τη σύμβαση-ορόσημο.