Σύνταξη – Επιμέλεια: South Soul
Η ατάκα σε παιδική θεατρική παράσταση που πυροδότησε αντιδράσεις στην Κύπρο
Σάλος έχει προκληθεί τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο με την πιο πάνω ατάκα, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε διασκευή του γνωστού έργου “Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” του Ιουλίου Βερν. Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία μιας μητέρας σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα, η οποία όπως υποστηρίζει η παράσταση περιέχει «ομοφυλοφιλικές αναφορές επιβλαβείς για τα παιδιά», η ατάκα αφαιρέθηκε από το έργο με παρέμβαση από την Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
https://youtu.be/tb4T9IgMlI8 (η ηχητική αναφορά της μητέρας στον ραδ. Σταθμό)
Η απόφαση αυτή της εν λόγω επιτροπής, προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις, αφού η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου τοποθετήθηκε επί του θέματος κάνοντας λόγο για λογοκρισία από πλευράς του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αναρωτιέται ποια είναι η θέση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) απέναντι στην απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Θεαμάτων, αλλά και του Υφυπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με τη λογοκρισία από την Επιτροπή. Η Ένωση στην τοποθέτηση της δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι και θα είναι ενάντια σε κάθε μορφή λογοκρισίας στην τέχνη, βίας, μίσους και εκφοβισμού. Αυτούσια η τοποθέτηση εδώ: https://www.facebook.com/actorsunion.cy/posts/661934871987436
Το θέμα δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει και την αντίδραση της ACCEPT – LGBTI Cyprus, η οποία καταδικάζει την αφαίρεση της ατάκας από την παράσταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς, η λογοκρισία μας έκανε και πάλι αόρατους. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μας εξαφάνισε και απ’ το παιδικό θέατρο, γιατί μια μικρή μερίδα γονέων αντέδρασαν στο άκουσμα της αγάπης προς κάθε άτομο ανεξαρτήτως φύλου! Πρακτικές που γίνονται από χώρες της Μ. Ανατολής σε ταινίες κινηματογράφου.» Ολόκληρη η τοποθέτηση εδώ: https://www.facebook.com/acceptCyprus/photos/a.719657914724354/5858314820858612/?type=3
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο Δέσπω Μιχαηλίδου, με επιστολή της προς το Υπουργείο ζητά την ανάκληση της απόφασης για απαλοιφή της φράσης «μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι και ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;» από τη θεατρική παράσταση. Διερωτάται επίσης για την αιτιολογία της απόφασης, και σημειώνει ότι «η παράσταση αποσκοπεί στο να ενισχύσει την προσπάθεια που οφείλει να κάνει η εκπαίδευση, δηλαδή αυτή της κοινωνικής συμπερίληψης της ποικιλομορφίας του φύλου και της σεξουαλικότητας με απώτερο σκοπό το να προσφέρει στα παιδιά κοινωνικές δεξιότητες αναγκαίες για τη συμβίωση τους σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, που σέβεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα»