
1ο Πολυθεματικό Φεστιβάλ HUMAN CAST Inclusive Art Festival:
Τετραήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το HUMAN CAST διοργανώνει το 1o Πολυθεματικό HUMAN CAST Inclusive Art Festival (Εικαστικά – Χορός – Μουσική – Θέατρο) στις 8, 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου σε πολιτιστικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, με απώτερο σκοπό την εξέλιξη του σε ετήσιο, πολιτιστικό θεσμό που θα πρεσβεύει και θα προβάλλει την αξία της συμπεριληπτικότητας και της ορατότητας.
Η Αθήνα φιλοξενεί όλο το φάσμα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, οι άνθρωποι που συναντάμε και συναναστρεφόμαστε είναι σημαντικό να έχουν βήμα για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Στο Δήμο Αθηναίων δραστηριοποιούνται άτομα και ομάδες με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο μέσα από το φεστιβάλ επιθυμούμε να αναδείξουμε. Μέσω της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό καθώς και της πολλαπλασιαστικής δύναμης ενός φεστιβάλ δημιουργείται η ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή και πολιτιστική αλληλεπίδραση με την κοινωνία, κάτι που συχνά χάνεται σε μία πρωτεύουσα.
Μέσα από την τέχνη, η μοναδικότητα του ατόμου μπορεί εξαλείψει την όποια ανισότητα και φοβία που υπάρχει ανάμεσα σε εθνικότητες και φυλές, μεσολαβεί για περισσότερη οικειότητα, και μειώνει την άγνοια και την διάκριση μεταξύ των ανθρώπων.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΣΥΝΑΘΗΝΑ του Δήμου Αθηναίων.
Οι Δράσεις του Φεστιβάλ:
1η ημέρα – 8/12/22 Εγκαίνια (καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ)
Εικαστική έκθεση – Performance (Θεματική έκθεσης: Queer Art)
Την έκθεση επιμελείται η Χαρά Κολαΐτη.
Χώρος: «HGW std. Supporting Queer Arts» (Μαυρομιχάλη 138 – Αθήνα)
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 19:00
2η μέρα – 9/12/22
Σεμινάριο συμπεριληπτικού χορού της επαγγελματικής συμπεριληπτικής (αναπήρων και μη αναπήρων) ομάδας Χορού «ΈΞΙΣ – Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού». Το σεμινάριο συντονίζει η Άννα Βεκιάρη.
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ
Κρατήσεις: https://www.viva.gr/tickets/happenings/human-cast-inclusive-art-festival/
Για επιβεβαίωση της συμμετοχής σας παρακαλούμε καλέστε στον αριθμό: 6947975002
Xώρος: « Θέατρο ΙΣΟΝ» Μελενίκου 33, Κεραμεικός
‘Ωρα έναρξης: 18:00 έως 20:30
3η ημέρα – 10/12/22
Μουσική συμπεριληπτική συναυλία με Aφροέλληνες τραγουδιστές – συγκρότημα Hume Assine, Ξένια Ντάνια, Φαίδων Φαρίντ και Afro Dancing από τις Bantu Dancers.
Είσοδος: 8 ευρώ
Κρατήσεις: https://www.viva.gr/tickets/happenings/human-cast-inclusive-art-festival/
Χώρος: «Ρομάντσο» Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Ώρα έναρξης: 21:00
4η ημέρα – 11/12/22
Θεατρική παράσταση «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΡΕΜ» της επαγγελματικής συμπεριληπτικής (αναπήρων και μη αναπήρων) θεατρικής ομάδας «ΘΕΑΜΑ». Ένα έργο του Κώστα Λάκη. Σκηνοθετεί και παίζει ο Βασίλης Οικονόμου. Με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με την Έλενα Ζωρογιαννίδη.
Είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις: https://www.viva.gr/tickets/happenings/human-cast-inclusive-art-festival/
Xώρος: « Θέατρο ΙΣΟΝ» Μελενίκου 33, Κεραμεικός
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20:30 και 22:00
Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/ριες αναπηρικών αμαξιδίων.
Σε συνεργασία με τις ομάδες:
1.Eπαγγελματική συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) θεατρική ομάδα «ΘΕΑΜΑ – Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία»
2.Επαγγελματικής συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) ομάδα Χορού «ΈΞΙΣ-Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού»
3.HGW std. Supporting Queer Arts
Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τους καλλιτέχνες/συμμετέχοντες του φεστιβάλ εδώ: https://www.humancast.org/inclusive-art-festival
Ή να σαρώσετε το QR CODE:

Tο link για να παρακολουθήσετε το video του φεστιβάλ : https://www.humancast.org/inclusive-art-festival?wix-vod-video-id=be3e1620aa3f49e9922496b307d3da00&wix-vod-comp-id=comp-lay3nkuh
_____________________________________________________________________________________________
Το HUMAN CAST είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα που προάγει την αξιοπρεπή προβολή, την ορατότητα και συμπεριληπτικότητα καλλιτεχνών διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ ατόμων, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας στα ΜΜΕ και σε καλλιτεχνικές / ψυχαγωγικές παραγωγές, με στόχο την γενικότερη εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων εις βάρος αυτών των κοινωνικών ομάδων. Το είδος της δραστηριότητας / σκοποί του HUMAN CAST προσδιορίζονται ως πολιτιστικοί και παιδαγωγικοί.
Οι δράσεις του HUMAN CAST το 2021 – 2022 καλύπτουν την δωρεάν προβολή καλλιτεχνών διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ ατόμων, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας humancast.org όπως και την δωρεάν ενδυνάμωση τους μέσω ατομικών συνεδριών και συμβουλευτικής.
Ενδεικτικές δράσεις του οργανισμού:
✦ Δημιουργία video σε συνεργασία με τον οργανισμό It Gets Better Greece με θέμα τα βιώματα καλλιτεχνών/ μελών του HUMAN CAST σχετικά με την ορατότητα και τη συμπεριληπτικότητα στα media και τις καλλιτεχνικές παραγωγές.
✦ Συμμετοχή στο panel We All Come From Somewhere στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του Power-creative.eu.
✦ Συμμετοχή στο Athens Pride 2022.
✦ Προβολή του HUMAN CAST με άρθρο και βίντεο συνέντευξη από την Γερμανική Deutsche Welle.
✦ Εβδομαδιαίο podcast στην πλατφόρμα streamee με τίτλο “That’s so Human”.
✦ Πρεσβευτές βιώσιμης ανάπτυξης στον Ετήσιο Διάλογο του Θεσμού Bravo που αναπτύσσει το QualityNet Foundation.
✦ Συμμετοχή στο TEDxAUEB 2022 : https://youtu.be/1OyZXYQnhqM

Συνέντευξη από την Μαίρη Σακελλαρίου, ιδρυτικό μέλος του οργανισμού Human Cast και Production Manager του 1ου Human Cast Inclusive Art Festival και την Αικατερίνη Κονταρίνη, ιδρυτικό μέλος του οργανισμού Human Cast και καλλιτεχνική διευθύντρια του 1ου Human Cast Inclusive Art Festival
Παρουσιάστε μας την ομάδα του Human Cast. Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Μαίρη: Η ομάδα του Human Cast αποτελείται από την Αικατερίνη Κονταρίνη, εικαστικό και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, την Ξένια Ντάνια, ηθοποιό και τραγουδίστρια, και εμένα, φωτογράφο και Ψυχοθεραπεύτρια. Ενωθήκαμε και οι τρείς μαζί γύρω από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Θεωρούμε πως μέσα από την επικοινωνία των media και των καλλιτεχνικών παραγωγών μπορεί η αντίληψη του κόσμου να διαφοροποιηθεί. Πιστεύουμε πως μέσα από την ορατότητα θα ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, θα υπάρξει περισσότερη αποδοχή, θα συμβάλλει στην ισότητα, με αποτέλεσμα την κοινωνική συνοχή.
Ποιο ήταν το κίνητρο σας για τη δημιουργία της συγκεκριμένης δράσης;
Μαίρη: Το Human Cast αντιπροσωπεύει την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και προάγει την αξιοπρεπή προβολή του στον καλλιτεχνικό τομέα. Θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα στις ελληνικές παραγωγές και στα ΜΜΕ που να ενσωματώνει ισότιμα και με σεβασμό την ανθρώπινη ποικιλομορφία.
Γι’ αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του humancast.org με τα βιογραφικά των καλλιτεχνών για την προώθηση τους. Πραγματοποιείται Συμβουλευτική για τα μέλη της για ενδυνάμωση και εκπαιδεύσεις σε εταιρίες που απευθύνονται και έχουν συναλλαγή με το ευρύ κοινό για τον μη κακοποιητικό λόγο.
Αικατερίνη: Και οι 3 είμαστε καλλιτέχνες, και οι 3 γνωρίζουμε πως είναι να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα και τι δυσκολίες υπάρχουν σε ότι αφορά τις διακρίσεις. Όταν η Ξένια με κάλεσε στο τηλέφωνο στην πρώτη καραντίνα ήταν, για να μιλήσουμε για την ανάγκη να υπάρξει ένας οργανισμός που θα αλλάξει την αντίληψη στις ελληνικές καλλιτεχνικές και τα ΜΜΕ σε ότι αφορά την ορατότητα και την συμπερίληψη είπα αμέσως ότι θέλω να το κάνω, ήξερα τις δυσκολίες όμως είχα μία εσωτερική ώθηση που μου έλεγε “αυτό πρέπει να γίνει”.
Τι σημαίνει για εσάς “κοινωνική ευθύνη”;
Μαίρη: Το Φεστιβάλ κάνει το παρθενικό του ταξίδι αυτόν τον Δεκέμβρη, η δράση του αφορά καλλιτέχνες με διαφορετική φυλετική και εθνική καταγωγή, την ΛΟΑΤΚΙ, κοινότητα και ανάπηρους ηθοποιούς και χορευτές. Κοινό σημείο όλων, η Τέχνη. Η συμπεριληπτικότητα λοιπόν είναι η γέφυρα που ενώνει αυτή την ανάγκη του κόσμου για πιο ουσιαστική επαφή.
Με καλλιτεχνικές φλέβες και οι τρείς μας και με στόχο την γενικότερη εξάλειψη των στερεοτύπων και διακρίσεων θεωρούμε πως είμαστε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας άρα συμβάλλουμε και εμείς στην ευθύνη των πραγμάτων. Η κάθε μετακίνηση/δράση άλλωστε είναι και μία αλλαγή. Και εμείς κατευθυνόμαστε προς αυτή την αλλαγή.
Αικατερίνη: Κοινωνική ευθύνη για εμένα είναι το “παίρνω θέση, αναλαμβάνω δράση”. Υπάρχει μια κακή νοοτροπία του να μην κάνεις πράγματα που είναι έξω από εσένα και το οικογενειακό σου περιβάλλον για να μην μπλέξεις, να μην εκτεθείς και “σιγά εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο” η απάντηση σε αυτό είναι Ναι, και εγώ και εσύ και ο καθένας μας αλλάζει τον κόσμο αρκεί να υπάρχει η πρόθεση και η δράση. Για τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, που μπορεί να τα θεωρούμε άδικα ή ξεπερασμένα μπορούμε να κάνουμε κάτι αρκεί να προσπαθήσουμε.
Πόσο εύκολο ήταν για την ομάδα σας να διοργανώσετε τις δράσεις σας; – Συναντήσατε εμπόδια;
Μαίρη: Οι δράσεις του Συμπεριληπτικού Φεστιβάλ Τέχνης έχουν έναν σφαιρικό άξονα, είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ξεκινάει με τα Εικαστικά φέρνοντας την ποικιλομορφία της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και της εικόνας να συνδέονται μεταξύ τους μέσα από μία πιο Queer ματιά. Ο χορός και το θέατρο ακολουθεί τις αισθήσεις του σώματος και της φωνής βάζοντας τον θεατή να συμμετέχει και να ενσωματώνεται στον κόσμο τους. Και τέλος η μουσική , ο ήχος πάντα ένωνε τους ανθρώπους και τους μετέδιδε συναισθήματα όπως την χαρά και την απόλαυση. Δυο συναισθήματα αρκετά καταπιεσμένα στην κοινωνία μας.
Έχουμε επιλέξει ένα αρκετά αξιόλογο team στο Φεστιβάλ που προσαρμόζεται και διαχειρίζεται την οποιαδήποτε κατάσταση που προκύπτει με χαμόγελο και καλή διάθεση. Αν και είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με Δημόσιους φορείς, η πρόθεση για συνεργασία είναι εύφορη και καλή. Νομίζω πως περισσότερο ο χρόνος και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα είναι αυτά που ενδεχομένως μερικές φορές είναι ενάντια μας. Σίγουρα όμως η δημιουργικότητα και ο ενθουσιασμός μας κάνει να προχωράμε μπροστά.
Αικατερίνη: Η διοργάνωση έχει να κάνει με την καλή προετοιμασία, την σωστή επιλογή συνεργατών αλλά και με το να λύνεις θέματα που μπορεί να προκύψουν τελευταία στιγμή. Σε ότι αφορά το τελευταίο είχαμε θέματα της τελευταίας στιγμής όπως το “μας κλείδωσε έξω το Instagram” “κράσαρε ο υπολογιστής του γραφίστα” και άλλα υπέροχα που με ψυχραιμία καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε. Η ψυχραιμία παίζει μεγάλο ρόλο σίγουρα ειδικά όταν έχεις να διαχειριστείς πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον της δράσης;
Μαίρη: Το όραμα μας λοιπόν δεν είναι άλλο από το Human Cast Inclusive Art Festival να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ένα πιο πλούσιο υλικό κάθε φορά, με περισσότερη ορατότητα και συμπεριληπτικότητα καλλιτεχνών, με περισσότερους συμμετέχοντες, έχοντας όρεξη, διάθεση και αγάπη γι’ αυτό το οποίο κάνουν. Όπως και εμείς άλλωστε! Στην πραγματικότητα ο κόσμος γύρω μας είναι πάντοτε έτοιμος για αλλαγές κι ας ακούγεται το αντίθετο. Ο φόβος είναι που τους πηγαίνει πίσω ή τους καθιστά άκαμπτους. Ο φόβος όμως μην ξεχνάμε έχει δύο όψεις, μπορεί να ακινητοποιεί αλλά και να κινητοποιεί. Εμείς ως ομάδα του Human Cast επιλέγουμε την δεύτερη οπτική, αυτή της δράσης!
Αικατερίνη: Θέλουμε αυτό το πρώτο φεστιβάλ να είναι ένα σημείο αναφοράς και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν να προβληθούν ακόμα περισσότερο. Έχουμε στόχο το φεστιβάλ να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ακόμα περισσότερες συμμετοχές καλλιτεχνών, προσθέτοντας θεματικές, και εδώ να πω πως είμαστε ανοιχτές σε προτάσεις για τις δράσεις του 2023! Μπορείτε να μας στείλετε στο email του οργανισμού, όλα μας τα στοιχεία υπάρχουν στο site humancast.org. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία, σας περιμένουμε!