Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έρχεται στην Ελλάδα η έκθεση “She’s Gone” ή “Για ένα αδειανό πουκάμισο” των Ισραηλινών Keren Goldstein και Adi Levy, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Την έκθεση «She’s gone» διοργανώνουν η ισραηλινή Keren Goldstein, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο επίσης ισραηλινός Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.
Σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η έκθεση αυτή έχει σκοπό να προβάλλει μέσω των ρούχων, τις σιωπηλές μαρτυρίες από τις ζωές αυτών των γυναικών.
Κάθε ρούχο τους θα έχει πάνω ένα ταμπελάκι με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο δολοφονίας τους, ακόμα και τη δικαστική απόφαση, αν αυτή υφίσταται.
Οι Ισραηλινοί δημιουργοί μέσω του έργου αυτού θέλουν να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας εναντίον γυναικών που ήταν γεμάτες με όνειρα και ελπίδα, πριν φύγουν από τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα ακούγονται νανουρίσματα στα εβραϊκά, αραβικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, γερμανικά, ελληνικά, μαροκινά, ως ένας φόρος τιμής στα κορίτσια που έχασαν τόσο άδικα και βίαια τις ζωές τους.
Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο. Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.
Η έκθεση ξεκίνησε στην επίσημη κατοικία του Ισραηλινού προέδρου και της συζύγου του Nechama Rivlin. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε στο ισραηλινό κοινοβούλιο, σε κυβερνητικά και πολιτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και πολιτιστικά κέντρα της χώρας. Την έχουν επισκεφτεί πάνω από 350.000 άτομα. Το έργο παρουσιάστηκε επίσης στο 1st Global Conference on Sexual & Gendered Violence στη Βιέννη, ένα συνέδριο για την ισότητα των φύλων στη Γενεύη. Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινωνία το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα – Κυριακή 18:00-22:00
Ημερίδα: 25 Νοεμβρίου 2021 | ώρα έναρξης 15:00
Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος ελεύθερη