Από τη Νέα Ζηλανδία έως την Ελλάδα και τη Ζιμπάμπουε, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα παγκοσμίως απέκτησαν βασικά δικαιώματα το 2022
Η ισότητα του γάμου έγινε πραγματικότητα στο Μεξικό, τη Σλοβενία, την Κούβα και τη Χιλή
Τον Οκτώβριο, η Σλοβενία νομιμοποίησε επίσημα την ισότητα του γάμου και την υιοθεσία, καθιστώντας την την πρώτη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη που το έκανε.
Η ιστορική στιγμή προέκυψε μετά από μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούλιο που ανέφερε ότι ο γάμος και η υιοθεσία μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι συνταγματικά δικαιώματα. Το δικαστήριο διέταξε το κοινοβούλιο να προσθέσει μια τροπολογία εντός έξι μηνών.
Τον ίδιο μήνα, ολόκληρη η χώρα του Μεξικού πέτυχε την ισότητα στον γάμο αφού η τελική πολιτεία την ενέκρινε. Με ψήφους 23 έναντι 12 (με δύο αποχές), η Ταμαουλίπας έγινε η 32η πολιτεία που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αφού η πολιτεία Γκερέρο το έκανε μόλις την προηγούμενη ημέρα. Επτά από τις 32 πολιτείες ενέκριναν την ισότητα του γάμου μόλις φέτος.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Χαβιέρ Σίλβα και ο Χάιμε Ναζάρ έγιναν το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι που παντρεύτηκε νόμιμα στη Χιλή, αφού το έθνος ψήφισε νομοθεσία για την ισότητα του γάμου τον Δεκέμβριο.
Ο νέος νόμος κατάργησε επίσης τους περιορισμούς στα ομόφυλα ζευγάρια όσον αφορά την πατρότητα, τα δικαιώματα υιοθεσίας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εξάλειψε επίσης την απαίτηση τα διεμφυλικά άτομα να πάρουν διαζύγιο πριν αναγνωριστεί νομικά το φύλο τους.
Και τέλος, τον Σεπτέμβριο, οι Κουβανοί ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλοφίλων και της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με περίπου το 67% των ψηφοφόρων να υποστηρίζουν τα μέτρα ως μέρος της επικαιροποίησης του «οικογενειακού κώδικα» τεσσάρων δεκαετιών του νησιωτικού έθνους.
Η ψηφοφορία ήταν αξιοσημείωτη επειδή η κουβανική κυβέρνηση έχει διεξαγάγει δημόσια δημοψηφίσματα για να διαμορφώσει τους νόμους της μόνο τρεις φορές από την επανάσταση της χώρας το 1959.
Η Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της προστασίας των τρανς ατόμων
Τον Οκτώβριο, το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που λέει ότι όποιος καταδικάζεται για σκόπιμη υποκίνηση μίσους ή βίας εναντίον ενός ατόμου λόγω της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου του, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.
Η Ελλάδα απαγόρευσε τη χειρουργική επέμβαση γεννητικών οργάνων σε ίντερσεξ μωρά
Το κοινοβούλιο της Ελλάδας ψήφισε τον Ιούλιο νόμο που απαγορεύει τις χειρουργικές επεμβάσεις «κανονικοποίησης του φύλου» για μωρά που γεννιούνται ίντερσεξ.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ μωρά είναι συχνά περιττές για την υγεία του παιδιού και εκτελούνται έτσι ώστε οι ενήλικες να αισθάνονται καλύτερα για το πώς φαίνονται τα γεννητικά όργανα του παιδιού, παρόλο που το παιδί δεν μπορεί να συναινέσει στις διαδικασίες.
Επιπλέον, οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια σεξουαλικής αίσθησης, στείρωση και ψυχολογικό τραύμα, σύμφωνα με το Intersex Greece.
Ο νέος νόμος στην Ελλάδα απαγορεύει τις διαδικασίες για παιδιά κάτω των 15 ετών, εκτός εάν οι γονείς μπορούν να λάβουν δικαστική απόφαση.
Η Ζιμπάμπουε αποποινικοποίησε επίσημα τη μετάδοση του HIV
Ένα δελτίο τύπου του UNAIDS ανέφερε ότι μια νομική αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε από τη Ζιμπάμπουε το 2019 διαπίστωσε ότι η ποινικοποίηση της μετάδοσης του HIV δημιούργησε στίγμα για όσους ζουν με τον ιό και προκάλεσε επίσης εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι η ποινικοποίηση της μετάδοσης αποτρέπει τους ανθρώπους από το να εξεταστούν για τον ιό HIV.
Το UNAIDS αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ζιμπάμπουε στον αγώνα κατά του HIV, αναφέροντας ότι από τα 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV εκεί, τα 1,2 εκατομμύρια λαμβάνουν φάρμακα που σώζουν ζωές. Από το 2010, οι μολύνσεις από τον ιό HIV έχουν μειωθεί κατά 66% και οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 63%.
Οι τρανς κέρδισαν το δικαίωμα ύπαρξης στο Κουβέιτ
Τον Φεβρουάριο, οι ακτιβιστές για την ισότητα των τρανσέξουαλ σημείωσαν μια σημαντική νίκη στο Κουβέιτ, καθώς το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε έναν νόμο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για την ποινικοποίηση της τρανσέξουαλ ταυτότητας.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την απόφαση ως «σημαντική πρόοδο».
«Το άρθρο 198 ήταν βαθιά μεροληπτικό, υπερβολικά ασαφές και δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτό σε νόμο εξαρχής», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας Λιν Μααλούφ.
Είπε ότι η απόφαση σημαίνει ότι οι αρχές στο Κουβέιτ «πρέπει επίσης να σταματήσουν αμέσως τις αυθαίρετες συλλήψεις τρανσέξουαλ και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες και τις καταδίκες που έχουν ασκηθεί εναντίον τους».
Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τη θεραπεία μετατροπής
Με ψήφους 112-8, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε νόμο τον Φεβρουάριο που απαγορεύει την επιβλαβή και απαξιωμένη πρακτική της θεραπείας μετατροπής.
Το Τόκιο αναγνώρισε τις οικογενειακές σχέσεις ζευγαριών του ιδίου φύλου
Από τον Νοέμβριο, τα ζευγάρια που είτε ζουν είτε εργάζονται στο Τόκιο μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά οικογενειακής σχέσης.
Η ισότητα του γάμου δεν αναγνωρίζεται στην Ιαπωνία, αλλά οι υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ χαιρέτισαν την κίνηση, η οποία επιτρέπει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα ζευγάρια όσον αφορά τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες.