Από το χτες στο σήμερα…
Μέρος 4
Σύνταξη-επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Κόκκαλη – Angelika
Οπουδήποτε στον κόσμο και αν γιορτάζετε το Pride θα βλέπετε όχι μόνο την παραδοσιακή σημαία του ουράνιου τόξου που λειτουργεί ως γενική σημαία για όλα τα άτομα LGBTQ+ αλλά και κάθε λογής σημαίες. Κάθε μια για κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. Τα ορατά σύμβολα υπερηφάνειας και υποστήριξης δημιουργούν συνοχή, ορατότητα και δυναμικότητα όπως γνωρίζουν καλά οι LGBTQ+ ακτιβιστές. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο για να γιορτάσουμε κάθε πτυχή της κοινότητας από το να αφήσουμε όλες τις σημαίες της να κυματίζουν…

AbrosexualPride Flag
Το πρόθημα ‘abro’ είναι ένας ελληνικός όρος που σημαίνει “λεπτός” ή “τρυφερός” και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἁβρός ή τον νεοελληνικό απόγονο του αβρός.
Το abroromantic είναι το ρομαντικό αντίστοιχο του abrosexual, το οποίο αναφέρεται σε ένα άτομο του οποίου η ρομαντική έλξη είναι ρευστή ή αλλάζει.Η πιο κοινή abrosexual σημαία αποτελείται από πέντε χρώματα: σκούρο πράσινο, ανοιχτό πράσινο, λευκό, ανοιχτό ροζ και έντονο ροζ. Είναι άγνωστο γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα συγκεκριμένα χρώματα. Δεν είναι πολλά γνωστά για την προέλευση πίσω από την abrosexual σημαία, αλλά ο χρήστης του Tumblr Mod Chad αναφέρεται ευρέως ως δημιουργός της.Σύμφωνα με αρκετές διαδικτυακές πηγές, ο Mod Chad δημιούργησε τη σημαία το 2015 μετά από αίτημα ενός ανώνυμου χρήστη του Tumblr που ήθελε να εκπροσωπήσει τη σεξουαλικότητά τους με τις «τυπικές πέντε έγχρωμες σημαίες που ξεθωριάζουν από #46D294 σε λευκό σε #EE1766». Ωστόσο, τόσο ο όρος όσο και η σημαία πιστεύεται ότι προήλθαν το 2013 στο DeviantArt, το οποίο αργότερα έγινε δημοφιλές στο Tumblr. Για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως abroromantic, η σημαία είναι η ίδια αλλά με μια καρδιά επικαλυμμένη για να αντιπροσωπεύει ρομαντική έλξη.

AgenderPrideFlag
Άτομα που προσδιορίζονται ως άτομα που δεν έχουν φύλο ή ως ουδέτερα ως προς το φύλο. Ο όρος Agender μπορεί κυριολεκτικά να μεταφραστεί σε «χωρίς φύλο». Τα Agender άτομα μπορεί να έχουν οποιοδήποτε είδος έκφρασης και να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε σύνολο αντωνυμιών ή και καθόλου αντωνυμίες.
Η σημαία Agender έχει επτά οριζόντιες λωρίδες και δημιουργήθηκε το έτος 2014 από τον/την Salem X. Η σημαία δημιουργήθηκε για να αντιπροσωπεύει εκείνους εντός της κοινότητας Agender. Οι Agender άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δεν έχουν φύλο, ή έχουν απροσδιόριστο φύλο, ή δεν ευθυγραμμίζονται με κανένα φύλο, ή είναι ουδέτεροι ως προς το φύλο ή επιλέγουν να μην επισημάνουν το φύλο τους.
Μαύρο: Αντιπροσωπεύει την απουσία φύλου
Λευκό: Αντιπροσωπεύει την απουσία φύλου
Γκρι: Αντιπροσωπεύει το “ημι-άφυλο”
Πράσινο: Αντιπροσωπεύει μη δυαδικά φύλα

H δεύτερη παραλλαγή της Agender δημιουργήθηκε το 2014 από την/τον Rumpus Parable, με μια απλή και καθαρή σχεδίαση σημαίας agender.
Το μαύρο υποδεικνύει μια ξεχωριστή ταυτότητα σε όσους δεν έχουν φύλο. Το μαύρο χρώμα για τα άτομα χωρίς φύλο, επιλέγεται επειδή το μαύρο αντιστοιχεί στην πλήρη απουσία χρώματος στο φάσμα φωτός. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ιστορική χρήση ως all-inclusive, χρώμα για άτομα που δεν είναι δυαδικά στο βιολογικό φύλο ή/και το κοινωνικό φύλο.
Τα δύο χρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί σκόπιμα μόνα τους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η προσθήκη άλλων χρωμάτων συνήθως αφορά έμφυλες ταυτότητες οποιουδήποτε τύπου. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αισθητική και τη δημιουργία μιας έντονης, τολμηρής και απλής αντίθεσης για να δώσει έμφαση στη διαφορά και τον διαχωρισμό από τα φύλα που εκφράζονται και περιλαμβάνονται σε άλλες σημαίες υπερηφάνειας.

Η παραλλαγή σημαίας citrus agender από τον Mars (2021) έχει πέντε χρώματα. Τα χρώματα και οι έννοιες τους είναι:
Πράσινο (φύλλα – αγώνας για την agender απελευθέρωση)
Λάιμ (μοσχολέμονο – agender φιλία, αγάπη, και κοινότητα)
Κίτρινο (λεμόνι – agender χαρά και γιορτή)
Πορτοκαλί (πορτοκάλια – τέχνη και δημιουργικότητα agender)
Κόκκινο (σανγκουίνι – agender ποικιλία και ατομική έκφραση).

Aromantic PrideFlag
Αromantic: Κάποιος που δεν βιώνει ρομαντική έλξη, ή το κάνει με έναν σημαντικά διαφορετικό τρόπο από τον θεωρητικά παραδοσιακό.
Η πρώτη aromantic σημαία υπερηφάνειας ήταν ένα σχέδιο τεσσάρων λωρίδων με πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και μαύρο. Το πράσινο αντιπροσώπευε το αντίθετο του κόκκινου (το χρώμα του ρομαντισμού), το κίτρινο συμβόλιζε τα κίτρινα λουλούδια που αντιπροσωπεύουν τη φιλία, το πορτοκαλί επειδή ήταν μεταξύ κίτρινου και κόκκινου (για τους γκρίζους-ρομαντικούς) και το μαύρο ήταν για τους αλλορομαντικούς που απορρίπτουν τις παραδοσιακές ιδέες του ρομαντισμού. Είναι άγνωστο πότε και από ποιον σχεδιάστηκε αυτή η σημαία.

Η δεύτερη aromantic σημαία υπερηφάνειας ήταν ένα σχέδιο πέντε λωρίδων σκούρου πράσινου, ανοιχτού πράσινου, κίτρινου, γκρι και μαύρου. Αυτό το σχέδιο δημιουργήθηκε από τον χρήστη του Tumblr Cameron (@cameronwhimsy) από την Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2014.

Το τρίτο και πιο πρόσφατο σχέδιο είναι αυτό που ανέμισε το GSRC και είναι η πιο ευρέως αποδεκτή έκδοση, αντικαθιστώντας το κίτρινο της δεύτερης σημαίας με μια λευκή λωρίδα. Αυτή η σημαία σχεδιάστηκε επίσης από τον Cameron, ανανεώνοντας το δικό του σχέδιο στις 16 Νοεμβρίου 2014.

AsexualPrideFlag
Ασεξουαλικότητα: Η έλλειψη σεξουαλικής έλξης σε όλα τα φύλα
Η ασεξουαλική σημαία προέκυψε όταν το Δίκτυο Ασεξουαλικής Προβολής και Εκπαίδευσης (AVEN – Asexual Visibility and Education Network) διοργάνωσε διαγωνισμό στους πίνακες φόρουμ του για να δημιουργήσει μια σημαία υπερηφάνειας για όσους χαρακτηρίζονται ως ασεξουαλικοί. Ο νικητήριος σχεδιασμός δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2010 από τον χρήστη του AVEN “standup”. Το Δίκτυο Ασεξουαλικής Προβολής και Εκπαίδευσης (AVEN) είναι η μεγαλύτερη και πιο εδραιωμένη διαδικτυακή κοινότητα για ασεξουαλικά άτομα. Ιδρύθηκε από τον David Jay το 2001 για να δημιουργήσει δημόσια αποδοχή της ασεξουαλικότητας και να αναπτύξει την κοινότητα. Η σημαία σχεδιάστηκε μέσω μιας σειράς ψηφοφοριών στα φόρουμ της AVEN.Τα χρώματα μαύρο, γκρι, λευκό και μοβ, επιλέχθηκαν ως τα ίδια που αποτελούν μέρος του λογότυπου της AVEN.Η ασεξουαλικότητα περιλαμβάνει ένα φάσμα πολλών ασεξουαλικών ταυτοτήτων κάτω από την ομπρέλα της.
Μαύρο: Ασεξουαλικότητα
Γκρίζο: Γκρι-ασεξουαλικότητα και demi-σεξουαλικότητα
Λευκό: Μη ασεξουαλικοί συμπαραστάτες και σύμμαχοι
Η μαύρη λωρίδα αντιπροσωπεύει την ασεξουαλικότητα. Η γκρίζα λωρίδα αντιπροσωπεύει άλλες ταυτότητες του φάσματος, συμπεριλαμβανομένης της demisexuality και της γκρίζας ασεξουαλικότητας. Η λευκή λωρίδα αντιπροσωπεύει την αλλοσεξουαλικότητα και η μοβ λωρίδα αντιπροσωπεύει την ασεξουαλική κοινότητα.

Non-binaryPrideFlag
Μη δυαδικό: Άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει στο παραδοσιακό δυαδικό αρσενικό/θηλυκό.
Η μη δυαδική σημαία δημιουργήθηκε από τον Kyle Rowan το 2014. Οι τέσσερις οριζόντιες λωρίδες των χρωμάτων – κίτρινο, λευκό, μωβ και μαύρο είναι συμβολικές για την εμπειρία των μη δυαδικών ανθρώπων. Αυτή η σημαία δεν δημιουργήθηκε με την πρόθεση να αντικαταστήσει τη σημαία genderqueer, αλλά να πετάξει δίπλα της. Κίτρινο: Αντιπροσωπεύει εκείνους των οποίων το φύλο βρίσκεται εκτός και χωρίς αναφορά στο δυαδικό.Λευκό: Αντιπροσωπεύει άτομα με πολλά ή όλα τα φύλα.Μωβ: Αντιπροσωπεύει εκείνους των οποίων η ταυτότητα φύλου βρίσκεται κάπου μεταξύ ανδρών / γυναικών ή είναι ένα μείγμα από αυτά. Μαύρο: Αντιπροσωπεύει άτομα που αισθάνονται ότι είναι χωρίς φύλο.

Omnisexual Pride Flag
Ο Lawrence Lipton, ποιητής και δημοσιογράφος, έφερε για πρώτη φορά τον όρο “πανσέξουαλ” (omnisexual) στο επίκεντρο στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 στο έργο του “Άγιοι Βάρβαροι”. Στη συνέχεια, οι μορφές του omnisex καταγράφηκαν στα μέσα ενημέρωσης και τα γραπτά από τη δεκαετία του 1970.
Σε ένα κείμενο του 1984 που ονομάζεται Σεξουαλικές Επιλογές: Μια Εισαγωγή στην Πανσεξουαλικότητα της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας είναι:
“μια κατάσταση έλξης για όλα τα φύλα, δηλώνοντας ότι “ορισμένοι ερευνητές” πιστεύουν ότι κάθε άτομο γεννιέται πανσεξουαλικό πριν γίνει ετεροφυλόφιλο, ομοφυλόφιλο ή άλλοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί.”
Το Omnisexual έγινε ένας δημοφιλής όρος για να περιγράψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έλξη σε όλα τα φύλα στη δεκαετία του ’90. Ο ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν, έγραψε για έναν πανσεξουαλικό χαρακτήρα των “Φύλλων του Γρασιδιού”. Η ποίηση του Γουίτμαν εκφράζει τη σεξουαλικότητα και το θέμα της σεξουαλικής έλξης για όλα τα φύλα.
Ο όρος έγινε μέρος της κοινής χρήσης για τους άνδρες και τις γυναίκες χρήστες στο διαδίκτυο για να εξηγήσει την έλξη κάποιου σε περισσότερα από ένα φύλα. Η πανσεξουαλική έννοια απέκτησε μεγαλύτερη προβολή όταν αναδείχθηκε η συνειδητοποίηση των μη παραδοσιακών και μη δυαδικών ταυτοτήτων φύλου και των σεξουαλικοτήτων στη δεκαετία του 2010. Διάφοροι διάσημοι άρχισαν να αναγνωρίζονται ως πανσεξουαλικοί και να χρησιμοποιούν τον όρο omni εναλλάξ ενώ μιλούσαν για την ταυτότητα φύλου τους. Η Μάιλι Σάιρους και η Τζανέλ Μονέ απεκάλυψαν και οι δύο πως είναι πανσεξουαλικές περίπου την ίδια εποχή. Η κοινή τους αποκάλυψη έφερε το θέμα της πανσεξουαλικότητας και της έλξης στους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός: ο χαρακτήρας του Τζακ Χάρκνες στον Dr. Who, ταυτίζεται ως πανσέξουαλ. Το ίδιο και ο εκκεντρικός σούπερ ήρωας της Marvel, Deadpool.

Gaybear Brotherhood Pride Flag
Αυτή η πολύχρωμη σημαία σχεδιάστηκε από τον Craig Byrnes για τη Διεθνή Αδελφότητα Bear το 1995. Η καφέ και μαύρη σημαία είναι επίσης γνωστή ως σημαία της Διεθνούς Αδελφότητας Bear. Ο Byrnes δημιούργησε τη σημαία όταν μελετούσε την υποκουλτούρα της αρκούδας για το πτυχίο ψυχολογίας του. Τέσσερις εκδόσεις του σχεδίου κατασκευάστηκαν και ψηφίστηκαν από τα μέλη της κοινότητας. Ο μοντέρνος σχεδιασμός ήταν ο νικητής της δημοσκόπησης. Αυτή η σημαία, ωστόσο, έχει διαφορετικό νόημα σε σύγκριση με άλλες σημαίες σεξουαλικότητας, καθώς κάθε λωρίδα χρώματος δεν αντιπροσωπεύει μέρος της κοινότητας. Αντ ‘αυτού, οι ποικίλες καφέ, λευκές και μαύρες ρίγες είναι τα χρώματα της κυριολεκτικής γούνας από το ζώο της αρκούδας, όπως οι γκρίζλι και οι πολικές αρκούδες.

Androgyne Pride Flag
Ακόμα κι αν οι περισσότεροι queer άνθρωποι ταυτίζονται με την ίδια τη σημαία του ουράνιου τόξου, πολλοί επιθυμούν επίσης να ανεμίζουν τη δική τους ιδιαίτερη σημαία μαζί της. Γιατί η εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας!
Μια τέτοια σημαία είναι η σημαία υπερηφάνειας androgyne – μια σημαία που ίσως έχετε ήδη δει να κυματίζει σε πολλά φεστιβάλ υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο, από το Fort Lauderdale έως το Sitges… και παντού ενδιάμεσα!
Ένα adrogyne άτομο είναι κάποιος/α που εμφανίζει ένα συνδυασμό αρσενικών και θηλυκών χαρακτηριστικών σε μια διφορούμενη μορφή. Το adrogyne μπορεί να δηλωθεί σε σχέση με το βιολογικό φύλο, την ταυτότητα φύλου ή / και την έκφραση φύλου.Η σημαία του adrogyne περιλαμβάνει τρεις κάθετες λωρίδες. Δημιουργήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014 από τον χρήστη του Tumblr saveferris. Υπάρχουν τρία χρώματα στη σημαία:
Ροζ που αντιπροσωπεύει τη θηλυκότητα και τη γυναικεία υπόσταση.Μπλε που αντιπροσωπεύει την αρρενωπότητα και τον ανδρισμό.
Μοβ που αντιπροσωπεύει το adrogyne, το οποίο είναι ένας συνδυασμός των δύο χρωμάτων.

The Graysexual Pride Flag
Η γκρισεξουαλικότητα, επίσης γνωστή ως γκρίζα ασεξουαλικότητα, είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που προσδιορίζονται ως ασεξουαλικά αλλά δεν εμπίπτουν σε ένα από τα πρωταρχικά είδη ασεξουαλικότητας. Συνήθως είναι ένα άτομο που βιώνει περιορισμένη σεξουαλική έλξη.
Ο Milith Rusignuolo επινόησε την πρώτη γκρισεξουαλική σημαία, η οποία ανέβηκε στη Βικιπαίδεια στις 21 Ιουνίου 2013. Προοριζόταν να αναπαραστήσει κάποιον που ξεκινούσε χωρίς σεξουαλική έλξη (μωβ που σημαίνει ασεξουαλικότητα), στη συνέχεια περνούσε από ένα μόνο επεισόδιο έλξης (γκρι προς λευκό) με λευκό που έδειχνε αλλοσεξουαλικότητα από την ασεξουαλική σημαία και στη συνέχεια επέστρεφε στην ασεξουαλικότητα.

The Maverique Pride Flag
Το Maverique είναι ένα άτομο με μη δυαδικό φύλο που έχει σημαντική έμφυλη εμπειρία, αλλά δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό. Δεν είναι έλλειψη φύλου. Ορίζεται από την αυτονομία και την εσωτερική πεποίθηση σχετικά με μια έννοια του φύλου που είναι ασυνήθιστη, άτυπη και υπάρχει ανεξάρτητα από τις τυπικές αντιλήψεις του φύλου.
Τα άτομα maverique (όπως τα άτομα οποιουδήποτε φύλου) είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν όποιες αντωνυμίες τους αρέσουν και να παρουσιάζονται με όποιον τρόπο θέλουν.
Όπως πολλές ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίες, η σημαία υπερηφάνειας maverique δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Tumblr, από τον Vesper H. (queerascat), ο οποίος επινόησε επίσης τον όρο maverique λίγες μέρες νωρίτερα. Οι έννοιες των χρωμάτων είναι οι εξής:
Το κίτρινο, το οποίο υποδηλώνει το agender, είναι το κύριο χρώμα που χρησιμοποιείται, που σημαίνει ότι είναι διακριτό από τις άλλες βασικές αποχρώσεις, ακριβώς όπως το maverique διακρίνεται από την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα. Το μη δυαδικό φύλο σχετίζεται συχνά με το κίτρινο χρώμα.
Το λευκό σημαίνει αυτονομία και ανεξαρτησία τόσο από το δυαδικό φύλο όσο και από το φάσμα χρωμάτων. Το λευκό είναι ο ουδέτερος ως προς το φύλο καμβάς πάνω στον οποίο χτίζεται το maverique.
Το πορτοκαλί συμβολίζει μια φλογερή εσωτερική πεποίθηση καθώς και την αντισυμβατική και μοναδική προσωπικότητά των ατόμων maverique.

Queer Pride Flag
Το “Queer” είναι ένας όρος ομπρέλα για κάθε σεξουαλική και έμφυλη μειονότητα που δεν είναι ετεροφυλόφιλη ή cisgender.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως υποτιμητικός όρος προς τις μη κανονιστικές σεξουαλικές εκφράσεις ή τις εκφράσεις φύλου. Οι queer ακτιβιστές ανέκτησαν τον όρο μέχρι τη δεκαετία του 1980 ως σκόπιμα προκλητική και πολιτικά ριζοσπαστική δήλωση. Καθώς ο χρόνος προχωρούσε περαιτέρω πέρα από τη δεκαετία του 2000, το “queer” έγινε όλο και περισσότερο αποδεκτό ως περιγραφή για ένα ευρύ φάσμα μη κανονιστικών σεξουαλικών και έμφυλων ταυτοτήτων.
Ίσως κατά κάποιο τρόπο επισκιαζόμενη από τη σημαία του ουράνιου τόξου, η queer σημαία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ξεχωριστό σύμβολο που αντιπροσωπεύει περήφανα όλους εκείνους που προσδιορίζονται ως queer.
Αρχικά σχεδιασμένες το 2015 από τον Pastelmemer, οι ροζ και μπλε ρίγες εμφανίζονται σε ταιριαστά, γειτονικά ζεύγη για να αντιπροσωπεύουν την έλξη του ίδιου φύλου, το πορτοκαλί και το πράσινο για μη δυαδικές ταυτότητες και το ασπρόμαυρο για ασεξουαλικές / aromantic / agender ταυτότητες.

Neutrois Pride Flag
Υπάρχει μικρή συμφωνία σχετικά με τη διαφορά μεταξύ όρων όπως agender και neutrois/ουδέτερο φύλο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους εναλλακτικά, αλλά για άλλους υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των όρων. Συχνά λέγεται ότι το agender είναι η εμπειρία του να μην έχεις καθόλου φύλο, ενώ το neutrois είναι η εμπειρία του να έχεις ταυτότητα φύλου, αλλά ότι η ταυτότητα φύλου δεν είναι άρρεν/αρσενικό ή θηλυ/θηλυκό, αλλά αντίθετα ουδέτερο.Η λέξη neutrois επινοήθηκε από ένα άτομο neutrois που ονομάζεται H. A. Burnham, το 1995. Η λέξη neutrois είναι πιθανώς κατασκευασμένη από ένα συνδυασμό της γαλλικής λέξης neutre, που σημαίνει “ουδέτερο”, και της γαλλικής trois, “τρία”, όπως στο τρίτο φύλο.Η σημασία των χρωμάτων της σημαίας neutrois είναι η εξής: Το λευκό αντιπροσωπεύει το να είσαι ουδέτερος, αγνώστου ταυτότητας ή αμφισβητώντας το φύλο. Το σκούρο πράσινο chartreuse είναι το αντίστροφο της λεβάντας, ένα μείγμα ροζ και μπλε, που δείχνει ότι δεν είναι θηλυκό ή αρσενικό. Το μαύρο συμβολίζει το agender ή το χωρίς φύλο.

Gay Leather Pride Flag
Η Gay Leather σημαία υπερηφάνειας είναι ένα σύμβολο για τη Leather κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει όσους αγαπούν το δέρμα, τον σαδομαζοχισμό, το Bondage και τo Domination, τα uniforms, τους cowboys, τo rubber και άλλα φετίχ. Αν και η σημαία είναι συχνά κοινή στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, δεν είναι σύμβολο μόνο για τους γκέι. Η σημαία αποτελείται από εννέα οριζόντιες λωρίδες ίσου πλάτους. Από πάνω και από κάτω, οι ρίγες εναλλάσσονται μαύρο και royal blue. Η κεντρική λωρίδα είναι λευκή. Στο επάνω αριστερό τεταρτημόριο της σημαίας υπάρχει μια μεγάλη κόκκινη καρδιά. Η δηλωμένη πρόθεση του δημιουργού ήταν να αφήσει τον θεατή να αποφασίσει πως να ερμηνεύσει τα χρώματα και τα σύμβολα. Υπάρχει ένα άρθρο στο International Leatherman περιοδικό (Τεύχος 25, έκδοση Ιούλιος-Αύγουστος 1999) για την ιστορία της σημαίας Leather Pride. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η σημαία σχεδιάστηκε στο Σικάγο από τον Tony DeBlase τον Μάιο του 1989 ως ένα σχέδιο εργασίας από το οποίο επρόκειτο να σχεδιαστεί μια μόνιμη σημαία μέσω κοινοτικής συναίνεσης. Το πρώτο πρωτότυπο παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό Mr. Leather στο Σικάγο στις 28 Μαΐου 1989 και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Ο δημιουργός της σημαίας αφήνει την ερμηνεία των χρωμάτων στον θεατή. Ωστόσο σύμφωνα με τις επικρατέστερες ερμηνείες: το μαύρο είναι για την αγάπη για το δέρμα και για μονιμότητα, το μπλε είναι για αφοσίωση και πίστη, το λευκό είναι για την αγνότητα και την αθωότητα· και η κόκκινη καρδιά είναι για την αγάπη των Leathermen, ο ένας για τον άλλον και για την κοινότητά τους.Υπήρξε κάποια αντίρρηση να αναλάβει ο DeBlase να σχεδιάσει μια σημαία για την κοινότητα του Leather. Ωστόσο, υπερασπίστηκε τη θέση του ότι ήταν μόνο ένα προσωρινό σχέδιο που προοριζόταν να εμπνεύσει άλλους να δημιουργήσουν μια μόνιμη σημαία. Ωστόσο, το σχέδιο έπιασε τόσο γρήγορα που πριν προλάβει κανείς να κάνει οτιδήποτε, το πρωτότυπο σχέδιο φαινόταν παντού: σε περιοδικά, σε παρελάσεις, σε σημαίες, σε μπλουζάκια, σε λογότυπα κ.λπ.Η αρχική πρωτότυπη σημαία εκτίθεται τώρα στο Leather Archives and Museum στο Σικάγο.

Drag Pride Flag
Οι περισσότεροι διασκεδαστές drag δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ήδη μια σημαία drag pride. Η πρώτη σημαία drag pride δημιουργήθηκε το 1999, από τον καλλιτέχνη Sean Campbell και ονομάστηκε Feather Pride Flag. Ο φοίνικας χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο αναγέννησης και καυτού πάθους. Επίσης, η κοινότητα drag χρησιμοποιεί την σημαία για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για πολλούς σκοπούς
Οι περισσότεροι διασκεδαστές drag δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ήδη μια σημαία drag pride. Η πρώτη σημαία drag pride δημιουργήθηκε το 1999, από τον καλλιτέχνη Sean Campbell και ονομάστηκε Feather Pride Flag. Ο φοίνικας χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο αναγέννησης και καυτού πάθους. Επίσης, η κοινότητα drag χρησιμοποιεί την σημαία για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για πολλούς σκοπούς

Η επόμενη σημαία Drag Pride προέκυψε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Διεθνούς Φεστιβάλ Drag του Όστιν (AIDF) 2016. Το drag fest είναι ένα ετήσιο γεγονός που περιλαμβάνει όλες τις μορφές drag σε πολλές πλατφόρμες από όλο τον κόσμο. Η AIDF δημιούργησε ένα διαγωνισμό για να δημιουργήσει την επίσημη σημαία του drag. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να εμπλακούν οι drag performers και οι λάτρεις του drag από κάθε κοινωνικό στρώμα και να μοιραστούν το πάθος τους για αυτή τη μορφή τέχνης. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ του ουράνιου τόξου LGBTQIA και υπάρχουν πολλές σημαίες που αντιπροσωπεύουν αυτές τις ομάδες.
Ο διαγωνισμός ζητούσε από τους διαγωνιζόμενους να δημιουργήσουν ένα διαρκές σύμβολο μιας κοινότητας που αγαπά, μοιράζεται, αγκαλιάζει και διασκεδάζει τα χάλια των ανθρώπων παντού!

Questioning Pride Flag
Μπορείτε να φανταστείτε ότι η σημαία του ουράνιου τόξου είναι σαν την εθνική σημαία: όλοι είναι κάτω από αυτό. Αλλά κάθε ομάδα, όπως κάθε κράτος, έχει τη δική της ξεχωριστή σημαία. Γιατί, ξέρετε, η εκπροσώπηση είναι θεμελιώδης!
Το Questioning Pride Flag είναι μια τέτοια σημαία, την οποία μπορεί να έχετε δει να κυματίζει σε πολλές γιορτές υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο, από την Τάμπα έως τη Βουδαπέστη και την Οτάβα… ή οπουδήποτε ενδιάμεσα! Η αμφισβήτηση είναι η πράξη του να καταλάβουμε ποιο είναι το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο ρομαντικός προσανατολισμός ή οποιαδήποτε πτυχή της ταυτότητάς του, διερευνώντας, εκπαιδεύοντας ή εξερευνώντας μαζί του.Υπάρχουν πολλές σημαίες υπερηφάνειας αμφισβήτησης, αλλά οι περισσότερες έχουν κάποια μορφή ερωτηματικού ενσωματωμένη στο σχέδιο. Η έκδοση που δημιουργήθηκε από τον Swocks, τον ιδιοκτήτη μιας μεγάλης LGBTQ + Hangout κοινότητας, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 18 Αυγούστου 2020 και τώρα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη σημαία, με το λευκό παστέλ ερωτηματικό πάνω της να αντιπροσωπεύει την υπερηφάνεια αμφισβήτησης.
“It takes no compromise to give people their rights. It takes no money to respect the individual.
It takes no survey to remove repressions.”
Harvey Milk