Χριστίνα Ζώη

Πληροφορίες για αγορά έργων:

christinazoi@yahoo.com

www.christinazoi.com

τηλ:6939749691

Το φιλί

ακρυλικά χρώματα σε καμβά

50 x 50cm

500 ευρώ

ΧΑΛΚΙΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΙΙΙ

λάδια σε τελαρωμένο καμβά

80Χ120cm

1200 ευρώ

Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ

Χρώματα ακρυλικά και λάδι σε τελαρωμένο καμβά

70Χ100cm

1000 ευρώ

ΓΕΦΥΡΕΣ

ακρυλικά σε καμβά

90 x 90cm

850 ευρώ

Η Χριστίνα Ζώη κατοικεί μόνιμα στα Ιωάννινα και η Τέχνη ήταν πάντα το πάθος της. Της αρέσει να ζωγραφίζει ιδιαίτερα με λάδι και τέμπερα αλλά και ακρυλικά χρώματα. Από νεκρές φύσεις μέχρι πορτραίτα και σκηνές της καθημερινής ζωής. Έτσι παρακολού­θησε για τρία χρόνια ιδιωτικό εργαστήριο ζωγραφικής, μαθήματα αγιογραφίας, φωτο­γραφίας και εμφάνισης σε σκοτεινό θάλαμο, καθώς και σεμινάριο αγγειοπλαστικής στο Εργαστήριο του Δήμου Ιωαννιτών ενώ παράλληλα είναι τελειόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων. Πάντα της άρεσε να κάνει τα δικά της σχέδια και χρώματα γι’ αυτό και οργάνωσε το ατελιέ της μελετώντας ταυτόχρονα οτιδήποτε είχε σχέση με την Τέχνη. Συνεντεύξεις της κατά καιρούς, φιλοξένησε η εκπομπή Άρωμα Ελλάδας, το radio alchemy, η ΕΡΤ Ιωαννίνων και το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Φοιτώντας στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών Ιωαννίνων είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί και με άλλα είδη της τέχνης όπως την γλυπτική, τη χαρακτική και την ψηφιακή τέχνη.

Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε είκοσι ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγμα­τοποιήσει δύο ατομικές. Οι χρωματικές συνθέσεις της αποτελούν μια ακροβασία ανάμεσα σ’ ένα φανταστικό διηνεκές παρελθόν αλλά και σ’ ένα παρόν, όπου η στιγμή, διαρκώς, μεταλλάσσεται. Αυτό συμβαίνει μέσα από τις θεματικές των έργων της, άκρως χαρακτηριστικές ενός timing που τελεί σ’ έναν ανεπιστρεπτί χρόνο, αλλά και μέσα από θέματα που σκιαγραφούν την πνευματική της οντότητα σαν καλλιτέχνιδα σ’ ένα παρόν, απόλυτα εναρμονι­σμένο μαζί τους.

Ο χρόνος και η ανθρώπινη φιγούρα αποτελεί πάντα ένα θεμελιακό στοιχείο στον κόσμο της Τέχνης και ειδικά στα έργα της Χριστίνας Ζώη ο Χρόνος αποτυπώνεται ελεύθερα μέσα από τις φιγούρες της αλλά και αμφίσημα, χωρίς να παύει ωστόσο να αποτελεί δομικό τους στοιχείο. Οι εικόνες που πραγματεύεται με το χρωστήρα της θα μπορούσαν να υπάρξουν στο τώρα, στο χθες και ίσως και στο αύριο. Απεικονίζονται πρόσωπα, σε σκηνές και στιγμές, με συναισθήματα που ο σκοπός τους είναι, μες στην ακινησία τους, να συνταράξουν. Οι τεχνικές της αποτυπώσεις είναι διαφορετικές κάθε φορά προσδίδοντας μια ποικιλία γραφής στα έργα που ίσως να ξαφνιάζει και να προκαλεί, οπωσδήποτε όμως δίνουν την αίσθηση ότι αυτόβουλα η καλλιτέ­χνιδα υποβάλλεται σε αυτές τις εικαστικές δοκιμασίες που αποτελούν σίγουρα και εσωτερι­κές διεργασίες. Σε μια εποχή της ταχύτητας, της αστραπιαίας εναλλαγής των άπει­ρων εικό­νων με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε από παντού, τα έργα της, στέκουν σαν εμπνευσμένοι παρα­τηρητές, με στιβαρότητα και μια ομιλούσα α-κινησία τόσο των ανακαλούμενων εικαστικά εικόνων όσο και της φευγαλέας στιγμής. Είναι μια διαφορετική καλλιτεχνική ματιά, αντίστοιχη της «glance» για την βρετανική ορολογία, ματιά δηλαδή με υπό­βαθρο σκέψης πάνω στο εικαστικό αντικείμενο και όχι μια «glimpse», μια αναλαμπή δηλαδή που φώτισε τη στιγμή και ενέπνευσε το χρώμα και τη σύνθεση. Για τη Χριστίνα Ζώη η Τέχνη είναι η επιθυμία για δοκιμασία, μια ανάγκη ψυχής, που επαναλαμβάνει την έντασή της στο διηνεκές, φτάνοντάς τη ενίοτε και στα άκρα.